ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να αντιμετωπίσουμε την εποχική κατάθλιψη;
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι είναι επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη θα πρέπει να βρίσκουν περισσότερο φως της ημέρας και να εκτίθενται στον ήλιο
Του Δημήτρη Μιμή
Από τα τέλη Σεπτέμβρη η μέρα άρχισε να χάνει έναντι της νύκτας, η οποία άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη της ημέρας. Τώρα μάλιστα με την αλλαγή της ώρας η μέρα θα χάσει περισσότερο έναντι της νύκτας. Το επακόλουθο στη ζωή μας θα είναι η μικρότερη έκθεση στο φως. Για μερικούς αυτό δεν είναι ασήμαντο. Αυτό τους οδηγεί σε μια έναρξη μιας συναισθηματικής διαταραχής γνωστή ως “εποχική κατάθλιψη.”
Θα μου τώρα πει κάποιος τι είναι αυτό; Στην πραγματικότητα είναι ένα συναισθηματικό καταθλιπτικό επεισόδιο. Κατ΄ αυτό όλα γίνονται σε αργή κίνηση και κουραζόμαστε γρηγορότερα. Γενικά υπάρχει μια φυσική και ψυχολογική επιβράδυνση. Σε μια κλασική κατάθλιψη είναι δύσκολο να κοιμηθείς και να τραφείς, στην εποχική κατάθλιψη υπάρχει αύξηση της όρεξης και τρώμε ιδιαίτερα περισσότερα γλυκά αλλά και επιθυμία να περνάμε πολλές ώρες στο κρεβάτι.
Κύρια αιτία η έλλειψη φωτός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη φωτός αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης που παράγεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της νύκτας και αυτό μας προκαλεί υπνηλία. Ταυτόχρονα η δράση της σεροτονίνης μειώνεται. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι είναι επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη θα πρέπει να βρίσκουν περισσότερο φως της ημέρας και να εκτίθενται στον ήλιο, να πραγματοποιούν περιπάτους, ν΄ αθλούνται, να κάνουν φυσικές υπαίθριες δραστηριότητες. Όλα αυτά είναι τρόποι που αποτρέπουν την ασθένεια. Θα συμβούλευα διακοπές σε ηλιόλουστες περιοχές. Σε βορινές περιοχές οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ασθένεια απ΄ αυτούς που μένουν στο νότο.
Συνιστάται η θεραπεία με το φως για δυο εβδομάδες έναντι των φαρμάκων που είναι φτηνότερη και αποτελεσματικότερη. Αυτό μας το συναστούν οι ειδικοί. Η φωτοθεραπεία αν πραγματοποιείται καθημερινά, κυρίως το πρωί, τουλάχιστον για 30 λεπτά της ώρας φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ας συμβουλευτούμε όμως και ένα γιατρό αν εμπλακούμε σ΄ αυτό το θέμα.
Την ασθένεια αυτή σπάνια την συναντάμε στη χώρα μας, αλλά όσο πιο βόρια πηγαίνουμε τόσο το ποσοστό των ασθενών κυμαίνεται από 0,4%--10% του πληθυσμού. Πολλές φορές την συγχέουμε με την κλασσική κατάθλιψη που όμως όταν επανέλθουν οι ηλιόλουστες μέρες ή ακολουθήσουμε τις παραπάνω οδηγίες, το άτομο επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.