ΑΠΟΨΕΙΣ
Παράταση ενός έτους για τις ενισχύσεις, μετά αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
Τραγική η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα
Γράφει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης
Σε παρωδία εξελίχθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικών ενισχύσεων από τα 420 περίπου εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα. Οι αιτήσεις των παραγωγών που μπήκαν στη διαδικασία, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει φτάσει στο 1 δις ευρώ...
Δυστυχώς αυτά που λέγαμε, έγιναν. Πρόταση μας ήταν να υπάρξει παράταση ενός έτους και στη συνέχεια να γίνει αναθεώρηση της ΚΑΠ, γιατί πόση σοβαρότητα θα έχει Η χώρα μας να έχει καταθέσει την πρόταση της από πέρυσι και τώρα να βλέπει ότι δεν "περπατάει" ο - υποτίθεται- στρατηγικός σχεδιασμός με περιβαλλοντικά κριτήρια. Οι μόνοι που έχουν κέρδη είναι κάποια γραφεία και εταιρείες και όχι οι παραγωγοί.
Όπως αποτυχία είναι και οι 19 συνδεδεμένες ενισχύσεις σε διάφορα προϊόντα, για τους οποίους, σύμφωνα με τις καταγγελίες των καθηγητών του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακυρώθηκε η πρόταση που πληρώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια με παρεμβάσεις παραγόντων της κάθε περιοχής περνούσαν ό,τι ήθελαν...
Φυσικά, η Κρήτη στις καλλιέργειες, δεν έχει καμία συνδεδεμένη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σταφίδα Κορινθίας. Η μαύρη είναι ενταγμένη ενώ η σουλτανίνα Κρήτης όχι...
Η κατάσταση στην Κρήτη σήμερα είναι δραματική, και στην παραγωγή προϊόντων, λόγω πολλών παραγόντων.
Ο σημαντικότερος είναι ότι οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για το τί μέλλει γενέσθαι με τις καλλιέργειες.
Το νησί μας, το 2023, είχε ζημιές που στις ελιές ξεπέρασαν το 70% όπως και τα αμπέλια έπαθαν μεγάλη ζημιά από περονόσπορο.
Το δε ελαιόλαδο έχει τιμή αλλά πόσοι έβγαλαν; Σήμερα οι παραγωγοί δεν έχουν να καλύψουν τις καλλιεργητικές τους φροντίδες, δεν υπάρχει αγροκάρτα, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον χρήματα και ό,τι προϊόντα παραχθούν έρχονται σε ανταγωνισμό, με προϊόντα τρίτων χωρών, με διαφορετική αξία νομίσματος, χωρίς να μπαίνουν δασμοί.
Ακόμα και η ποιότητα αυτών των προϊόντων που έρχονται από διάφορες χώρες και διοχετεύονται σε όλη την Ευρώπη αμφισβητείται (βλέπε σταφίδες Τουρκίας) με κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που έχουν βρεθεί σε ελέγχους στην Γερμανία όπως οι φράουλες Μαρόκου, που βρέθηκαν, με ηπατίτιδα στην Ισπανία.
Για να μη λάβουμε υπόψη μας τις ελληνοποιήσεις ή τις "ευρωποποιήσεις" των προϊόντων...Με τεράστια συμφέροντα μεγάλων εταιρειών όπου και πάλι οι μόνοι χαμένοι είναι οι παραγωγοί και φυσικά οι καταναλωτές που πληρώνουν ακριβά, χωρίς να γνωρίζουν την ποιότητα, και την ταυτότητα, αυτών που αγοράζουν
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ελέγχους που έγιναν, οι ελληνοποιήσεις των προϊόντων στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς... Μοναδική λύση να μπαίνουν δασμοί, σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες. Έτσι δεν θα υπάρχει το κίνητρο του εύκολου κέρδους.