Tου Δημήτρη Μιμή
Χαμογέλασα, αλλά λιγάκι πονηρά, όταν είδα σ΄ ένα περιβόλι πάνω σε μια λεμονιά να κρέμεται ένα τραντσιστοράκι και να παίζει μουσική. Μάλιστα κλασική. Το περιβόλι ήταν του φίλου μου του Θανάση στις Μαλάδες. Όταν με ρώτησε γιατί γελώ δεν του απάντησα και συνέχισα να χαμογελώ. Καλά μου είπε αυτός, όταν θα σου φέρω τα λεμόνια να δω τι θα πεις και άρχισε να μου αναπτύσσει τη θεωρία του για τον επηρεασμό της μουσικής πάνω στα φυτά. Όταν μετά από καιρό μου έφερε μια τσάντα λεμόνια έμεινα έκπληκτος, όχι μόνο από την ομορφιάς τους αλλά κυρίως από τη γεύση τους. Εγώ όμως πάλι συνέχισα να χαμογελώ και αυτός να κουνά το κεφάλι του, αναπτύσσοντας πάλι τη θεωρία του περί φυτών και μουσικής.
Δοκίμασα και εγώ το υποτιθέμενο πείραμα στο αμπέλι μου. Τα Σαββατοκύριακα αφήνω το παράθυρο του σπιτιού μου ανοικτό και βάζω τον γνωστό Ιταλό μελωδό Andréa Bocelli και βλέπετε το αποτέλεσμα στο αμπέλι μου στην παραπάνω φωτογραφία. Θα περιμένω μέχρι τον Αύγουστο να δω το τελικό αποτέλεσμα και το ξανασυζητάμε.
Είναι βεβαιωμένο ότι η μουσική έχει δύναμη πάνω στα φυτά. Μπορεί ν΄ αφαιρέσει τις ασθένειες του, να βελτιώσει την ανάπτυξη των φυτών και να ενισχύσει τ΄ αμπέλια.
Γνωρίζουμε επίσης όλοι ότι, η μουσική μαλακώνει τα ήθη. Ο καθένας ξέρει ότι η μουσική επηρεάζει τη διάθεση του ανθρώπου αλλά και ορισμένων ζώων. Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα παρατήρησαν κάποια αποτελέσματα της μουσικής και στην ανάπτυξη των φυτών. Για παράδειγμα οι ντομάτες κοκκινίζουν περισσότερο όταν ακούν Μότσαρτ, αλλά και πολλοί λένε ότι οι δονήσεις της μουσικής καταπολεμούν διάφορους μύκητες, ιούς και βακτήρια, περιορίζοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Οι ηχητικές δονήσεις των τραγουδιών μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό της σύνθεσης των πρωτεϊνών του φυτού. Με βάση αυτή την επιστημονική βάση, έχουν αναπτυχθεί συσκευές που παίζουν μουσική πάνω από τ΄ αμπέλια και τα χωράφια με κολοκυθάκια και ντομάτες. Οι μουσικές συνθέσεις έχουν το πλεονέκτημα της καταπολέμησης των ασθενειών των φυτών και τ΄ αποτελέσματα μας λένε ότι, η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι ένα όμορφο παραμύθι. Ιδιαίτερα για το αμπέλι, όσο καλύτερη είναι η μουσική θα το βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ωϊδίου αλλά και ν΄ αντιμετωπίσει το χιονιά ή την έλλειψη νερού το καλοκαίρι. Πέντε έως δέκα λεπτά επί τέσσερις φορές την ημέρα, ο οινοποιός μπορεί να ελαττώσει τα φυτοφάρμακα του και να βελτιώσει τα σταφύλια του. Μπορεί ακόμα να βελτιώσει τη γεύση του κρασιού παρεμβαίνοντας στη ζύμωση. Η μουσική ανάμεσα στα βαρέλια διεγείρει το ένζυμο που μετατρέπει τα ζάχαρα σε αλκοόλη. Οι δονήσεις της μουσικής διεγείρουν την ανάπτυξη των ζυμών με θετικές και μόνιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των κρασιών.