ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κύκλος του νερού αλλάζει, καιρός για κρίσιμες αποφάσεις!
Στα μείζονα θέματα που ταλανίζουν το τόπο μας δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμό και καιροσκοπισμό.
*Του Γιάννη Κουράκη υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου με την κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5
Ο Αποσελέμης «εκδικείται»
Η υπερχείλιση του φράγματος του Αποσελέμη έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ύδρευσης και άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων προσαγωγής από το οροπέδιο Λασιθίου απέφεραν ένα θεαματικό αποτέλεσμα.
Είναι φυσικό να εκφράζεται με κάθε τρόπο η ικανοποίηση των φορέων της Ανατολικής Κρήτης για την επίλυση σε βάθος τριετίας της επάρκειας ύδατος για τις αστικές και τουριστικές περιοχές.
Ταυτόχρονα, βέβαια επικρατεί αμηχανία στην αντίπερα όχθη, όλων αυτών που συντάχθηκαν με τους πολέμιους του έργου από την αρχή και με προσφυγές και διαμαρτυρίες προκάλεσαν καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησης κατά 4 έτη. Παραμένουν σιωπηλοί αν και στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτήριζαν ως εγκληματικό το σχεδιασμό του έργου.
Και το διαχρονικό δίλημμα της πολιτικής παραμένει: θα είμαστε ευχάριστοι και κυνηγοί εντυπώσεων ή πρωτοπόροι και υπηρέτες της ουσίας;
Στα μείζονα θέματα που ταλανίζουν το τόπο μας δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμό και καιροσκοπισμό.
Οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να αφουγκράζονται τις επιστημονικές προσεγγίσεις και συνυπολογίζοντας το σύνολο των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες πρέπει με διορατικότητα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να απαντούν στις ενστάσεις και να εξηγούν τις προοπτικές και τα όρια των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Θυμάμαι τις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θυμάμαι τις σκιαμαχίες και τις ατελείωτες και αθεμελίωτες επιθέσεις ενάντια στο έργο.
Θυμάμαι τους «επαΐοντες» να επιμένουν ότι φράγμα δε θα γεμίσει ποτέ και είναι άσκοπη η επένδυση εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του
Θυμάμαι τις δικαστικές προσφυγές με κορύφωση τη «μάχη» στο ΣΤΕ για να προχωρήσει το έργο.
Θυμάμαι όταν με κάλεσαν να δώσω εξηγήσεις στο ΣΤΕ που έθεσα το δίλημμα: «θα συνεχίσουμε να τραυματίζουμε τους υπόγειους υδροφορείς με χιλιάδες γεωτρήσεις ή θα αξιοποιήσουμε τα επιφανειακά νερά που χάνονται στη θάλασσα.»
Το περιβαλλοντικά ευαίσθητο ΣΤΕ δικαίωσε τους υποστηρικτές του έργου.
Χαίρομαι όμως τώρα που όλοι έχουν αγκαλιάσει το έργο αυτό.
Σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού. Οι επιστημονικοί φορείς μας έχουν προειδοποιήσει ότι μία από τις κύριες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος είναι η διαταραχή του κύκλου του νερού. Πολλές από τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν αισθητές μέσω της αλλαγής στη διαθεσιμότητα του νερού, με συρρίκνωση των παγετώνων και μεταβαλλόμενες μορφές βροχοπτώσεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα ξηρασίας και πλημμύρας.
Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε μια συνολική ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ύδρευση και την άρδευση με στόχο την κάλυψη των αναγκών των αστικών περιοχών αλλά και της παραγωγικής μας βάσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές και λύσεις που εξασφαλίζουν ταυτόχρονα συνεχή ροή στα δίκτυα και επάρκεια στην άρδευση των καλλιεργειών και του αστικού πρασίνου.
Η κίνηση μας «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» έχει εντάξει στο προγραμματικό της πλαίσιο το «Πρόγραμμα επάρκειας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων» ως μια εμβληματική παρέμβαση. Πρόθεση μας είναι με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις, να διασφαλίσουμε τη συνεχή ροή στο δίκτυο να επεκτείνουμε την δυναμικότητα επεξεργασίας των αποβλήτων και να αξιοποιούμε το καθαρό υπόλοιπο για άρδευση του αστικού πρασίνου και των αγροτικών εκτάσεων της περιαστικής ενδοχώρας του Δήμου.
Ειδικότερα, το σχέδιο μας προβλέπει:
- Την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων δημιουργώντας ένα δίκτυο φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών καθώς και την εκμετάλλευση των υδάτων του Αλμυρού τα οποία επί 3 μήνες είναι πόσιμα.
- Την αξιοποίηση των υφάλμυρων επιφανειακών υδάτων του Αλμυρού τους υπόλοιπους 9 μήνες.
- Την αξιοποίηση των γυψούχων και υφάλμυρων χαμηλού βάθους.
- Τον περιορισμό των γεωτρήσεων.
- Τη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αποθήκευσης και διάθεσης υδάτων.
- Την πλήρη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων με στόχο την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
- Την αποκατάσταση και τον έλεγχο των δικτύων για τη δραστική μείωση των απωλειών.
- Την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων διαχείρισης.
- Την αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών δυνάμεων του Ηρακλείου για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.
Η κυκλική οικονομία στην πράξη
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζω ότι το πρώτο έργο τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Αύγουστο του 2014. Η εξασφαλισμένη παραγωγή καθαρού ύδατος ανερχόταν σε ημερήσια βάση σε 6.000 κυβικά τα οποία μπορούσαν να διατεθούν για την άρδευση του αστικού πρασίνου και των καλλιεργειών. Δυστυχώς, σήμερα το έργο υπολειτουργεί με αποτέλεσμα η επένδυση να μην αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη στη τοπική κοινωνία. Αλλά η μετάβαση στην κυκλική οικονομία δεν γίνεται με απλές διακηρύξεις. Βασική προτεραιότητα μας είναι να εκπονηθεί νέα μελέτη για την επεξεργασία και πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υγρών αποβλήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μια τέτοια λύση θα αποδώσει 35.000 κυβικά σε ημερήσια βάση καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό τμήμα των αναγκών σε άρδευση.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την αβεβαιότητα των εκτιμήσεων και των προβλέψεων. Ας είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να προσαρμοστούμε. Να οικοδομήσουμε μια συλλογική απάντηση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Να περάσουμε από τις διαπιστώσεις σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: πολιτικοί, επιστημονική κοινότητα και κοινωνία των πολιτών. Η κίνηση μας καλεί όλους τους επιστημονικούς φορείς και τους ειδικούς επιστήμονες να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Αυτή τη φορά ας μην υψώσουν ανάμεσα μας τείχη διχασμού ορισμένοι καλοθελητές.
Ήρθε η ώρα της σοβαρής και τεκμηριωμένης συζήτησης για να υπάρξει αύριο μια καθαρή στρατηγική επάρκειας και ορθολογικής χρήσης των υδάτων στην Κρήτη.
Για να μη βιώσουμε τον αφορισμό του Μπέντζαμιν Φράνκλιν: «Όταν το πηγάδι είναι ξηρό, θα γνωρίζουμε την αξία του νερού».