Ο εκλογικός ορίζοντας, προτεραιότητες και επιλογές

Οι τάσεις που αποτυπώνονται σε όλες καθολικά τις έρευνες κοινής γνώμης, τόσο στο χρονικό διάστημα πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, μετά την προκήρυξη τους και την διάλυση της Βουλής, έως την οριστική αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος, με την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την διαφορά που προέκυψε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  δημιουργεί πολιτικά δεδομένα.

Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *

Η προκήρυξη των εκλογών, βρήκε την χώρα και την κοινωνία συντετριμμένες από το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών, που λογικό ήταν να αποτυπωθεί και στα δημοσκοπικά ευρήματα για το σύνολο των πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει την κοινωνία, δημιουργώντας μεταξύ άλλων και θυμό, που εάν γίνει προσπάθεια αξιοποίησης του σε τοξικές κατευθύνσεις και συμπεριφορές, έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 10ετία της οικονομικής κρίσης, που μπορεί να οδηγήσει με την ώσμωση άκρων στις Πλατείες.

Η κοινωνία όμως είναι πιο ώριμη, οι πολιτικές εξελίξεις διαμόρφωσαν την ατζέντα των πολιτικών δυνάμεων, τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, οι κυβερνητικές προγραμματικές θέσεις τοποθετούνται απέναντι σε λογικές και διλήμματα που ανάγονται σε χρονικές περιόδους αδιέξοδων εγκλωβισμών.

Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της εκλογικής περιόδου, έχει σχηματοποιηθεί η δυνατότητα κάθε πολιτικής δύναμης. Η κυβερνητική παράταξη, πέρασε μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας είδε τα ποσοστά της να γνωρίζουν μια υποχωρητική στάση, οι δε δυο βασικές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, να μην μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την κυβερνητική φθορά.

Έχοντας διαμορφωθεί ένας πολιτικός κύκλος με τα χαρακτηριστικά του, το κυβερνών κόμμα έχει εισέλθει σε ένα περιβάλλον ολικής επαναφοράς, που του επιτρέπει να οδηγείται στην δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, επιτυγχάνοντας υψηλότερη συσπείρωση. Κάτι που ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα κόμματα, σε μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων στρέφεται στην δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, όπως εκφράζονται από τις δημοσιοποιημένες έρευνες, αλλά και όπως αποτυπώθηκαν το βράδυ της 21ης Μαΐου, δημιουργούν νέες κοινωνικές επιρροής, νέα δυναμικά ρεύματα. Και εάν για το κυβερνών κόμμα και τον Πρωθυπουργό επιτυγχάνεται αυτή η πολιτική ανάκτηση, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει μια εγγενή αδυναμία να γίνει πειστικό σε κοινωνικά ακροατήρια τα οποία έχουν βαρύτητα ως προς την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Καθ’ όλες τις προεκλογικές ημέρες, ειδικά το τελευταίο 10ήμερο, διαμορφώθηκαν οι τελικές επιλογές εκείνων των τμημάτων της κοινωνίας που ανήκουν στους αναποφάσιστους, οι πολιτικές δυνάμεις έδειξαν ποιες μπορούν να είναι πειστικές καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, πως ο προγραμματικός τους λόγος σταθμίζεται από τα όσα θέτουν ως προτεραιότητες για την ανάπτυξη, το επενδυτικό κλίμα, τις εξωτερικές σχέσεις και την διεθνή εικόνα της χώρας, την απασχόληση, την ακρίβεια, την διαφάνεια.     

Οι επιλογές που κάναμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι επιλογές που θα κάνουμε στην επόμενη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, έχουν την κρισιμότητα τους για το παρόν και το μέλλον, επιλογές για την οικονομική ανάπτυξη, την δημιουργία ενός πλαισίου σταθερού περιβάλλοντος, την πρόοδο και την εξωστρέφεια. Επιλογές απομακρυνόμενες από τον κίνδυνο μιας διαχειριστικής στασιμότητας, πολιτικής αστάθειας, με την δική τους κρισιμότητα, για τις πολιτικές, τις στρατηγικές, τους προσδιορισμούς, τις κατευθύνσεις. Η χώρα, η κοινωνία, οι Πολίτες, παίρνουν τις αποφάσεις τους.

 

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης , είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο Cretalive.gr.

Οι απόψεις είναι αυστηρά προσωπικές, δεν δεσμεύουν τους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές Κρήτης.

  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση