ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Διεθνής Παράγων και τα τέσσερα βήματα

Στην περίπτωση αυτή και παρακαλώ να μην έχετε απολύτως καμία αμφιβολία, ο …γνωστός μας από τις παρεμβάσεις του στα προηγούμενα τρία βήματα Διεθνής Παράγων

No profile pic


Του Παναγιώτη Αναστασάκου

 

Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο στο διεθνές για την περιοχή μας διπλωματικό πεδίο, παρακολουθούμε μία έντονη κινητικότητα από πολλές πλευρές, ιδίως στην υπόθεση της διαφοράς μας με τα Σκόπια.

Είδαμε Υπουργούς των ΗΠΑ εκτός από δηλώσεις να επισκέπτονται διαδοχικά τα Σκόπια και την Αθήνα, αξιωματούχους του ΝΑΤΟ με πρώτο και καλλίτερο το γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να κάνουν το ίδιο, τις Βρυξέλλες αλλά και την κα Μέρκελ να αναφέρονται συχνά και δημόσια στο θέμα και τον κ. Μάθιου Νίμιτς του ΟΗΕ, να  πηγαινοέρχεται στις δύο πρωτεύουσες χωρίς σταματημό.

Την κατάληξη όλων αυτών των κινήσεων την απολαύσαμε το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου 2018 όπου σε ζωντανή μετάδοση παρακολουθήσαμε την υπογραφή συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό, ήταν το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης του Μακεδονικού και προφανώς χωρίς αμφιβολία ήταν το αποτέλεσμα  αυτής της «μυστικής» διπλωματίας, στην οποία ο Διεθνής Παράγων όπως προαναφέρθηκε, έπαιξε τον κύριο λόγο.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο 2018, παρακολουθήσαμε καρέ - καρέ το δεύτερο βήμα, το οποίο αφορούσε στο «θρίλερ» για την εξασφάλιση των 80 θετικών ψήφων στο κοινοβούλιο των Σκοπίων,  επί της πρότασης των Συνταγματικών τροποποιήσεων που πρότεινε ο Ζάεφ.  

Και εδώ ο Διεθνής Παράγων πάλι πρωτοστάτησε αφού ακόμη και ένας υφυπουργός των ΗΠΑ, όπως γράφτηκε, ήταν παρών στα Σκόπια τις ώρες των τελικών διαπραγματεύσεων επί της ψηφοφορίας η οποία οριακά εξασφάλισε 80 θετικές ψήφους στην πρόταση, με την «απόσχιση» 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Το πως επιτεύχθηκε αλλά και το πως ερμηνεύεται αυτή η «απόσχιση» ας μείνει για την ιστορία ….   

Το τρίτο βήμα, αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2019, πάλι στη Βουλή των Σκοπίων, όπου με 80 ψήφους αναμένεται να εγκριθούν τελεσίδικα, οι  Συνταγματικές αλλαγές.

Και σε αυτή την ψηφοφορία, όπως όλα δείχνουν, οι «φύλακες» θα επαγρυπνούν για να μη «στραβώσει» κάτι και έτσι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις Πρέσπες.

Εδώ μάλιστα ο …Παράγων φαίνεται να «ξεπερνά εαυτόν», αφού ακόμη και την τελευταία στιγμή και με το … ένα αυτί στα όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα, η Σκοπιανή Βουλή πέρασε μια τελευταία τροπολογία, η οποία ξεχωρίζει την εθνικότητα από την υπηκοότητα, για να «διευκολύνει» προφανώς την επιχειρηματολογία του Σύριζα, στην πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στη χώρα μας.

Στη συνέχεια τέλος, αναμένεται να γίνει το τέταρτο και τελευταίο βήμα, το οποίο μας αφορά και όπως όλα δείχνουν, θα είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εδώ τα πράγματα, δείχνουν να …μπλέκονται λίγο.

Η συμφωνία των Πρεσπών, έχει μπει για τα καλά στην προεκλογική μάχη με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την επικύρωση της, ούτε τώρα ούτε και μετά τις εκλογές. Το παιχνίδι μάλιστα «χόντρυνε|, όταν ακούσαμε «κατηγορίες ότι κυβέρνηση ότι «ξεπούλησε» τη Μακεδονία, με αντάλλαγμα κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις στις συντάξεις. 

Την ίδια κάθετη άρνηση έχουν διατυπώσει και το ΚΙΝΑΛ και η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Έτσι μοιραία και με δεδομένη την άρνηση των ΑΝΕΛ να αποδεχθούν τη συμφωνία, αναζητούνται οι ψήφοι που λείπουν, από διάφορους ανεξαρτήτους βουλευτές ή άλλες παρατάξεις της Βουλής.

Αυτή την περίοδο λοιπόν τα «μαθηματικά» υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ως εξής:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ.

- Θετικά διακείμενοι δείχνουν να είναι η Κατερίνα Παπακώστα (η οποία παρά τις ενστάσεις που λέει η ίδια ότι διατηρεί, φαίνεται πως αντάλλαξε την υπουργική καρέκλα με την ψήφο της) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

- Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να τοποθετηθεί και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με άγνωστη προς το παρόν την απόφαση της Έλενας Κουντουρά.

- Το σκηνικό περιπλέκεται λίγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Στην περίπτωση που οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν στηρίξουν την επικύρωση, (οι  Ψαριανός και Αμυράς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δε θα το κάνουν και ο Δανέλης ότι θα τη ψηφίσει), η πλειοψηφία που αναζητά η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή καθίσταται αβέβαιη.

Στην περίπτωση αυτή και παρακαλώ να μην έχετε απολύτως καμία αμφιβολία, ο …γνωστός μας από τις παρεμβάσεις του στα προηγούμενα τρία βήματα Διεθνής Παράγων, πέρα από το «μασάζ» που έχει ήδη κάνει μέχρι τώρα στις διάφορες πλευρές, θα επέμβει δραστικότερα.

Και όταν λέμε δραστικότερα, έχουμε την άποψη πως ακόμη και τον ίδιο τον Πάνο Καμένο ο Παράγων αυτός είναι ικανός για να «πείσει», προκειμένου να ….ψηφίσει και αυτός, υπέρ της συμφωνίας.

Όταν λοιπόν έλθει η ώρα, να μην έχετε καμία ανησυχία σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας.  

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση