ΑΠΟΨΕΙΣ
Να πούμε μερικές αλήθειες
Μα το Θεό περιμένω με μεγάλη αγωνία και προσμονή να ακούσω τι μέτρα θα παρθούν και πως θα βγουν τα νερά από το σκαρί για να αρχίσει πάλι να πλέει !
του Δημήτη Ψαραδάκη
Τελικά δεν ξέρω πόσοι το αντιλήφθηκαν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό ήταν δυο και απ΄ότι φαίνεται το ένα θα ¨πετάξει¨ οσονούπω και μας μένει τελικά, το άλλο, το μεγάλο, το δύσκολο, το φόβητρο .
Και εξηγούμαι αμέσως,
Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν ήταν αυτός καθαυτός ο κοροναϊός αλλά το ρημαγμένο εδώ και χρόνια σύστημα υγείας της χώρας, γι΄ αυτό έγινε η όλη προσπάθεια, για να μη καταρρεύσει και ώ του θαύματος τελικά πετύχαμε διάνα, δεν κατέρρευσε, ελέω φυσικά του Αγίου Τσιόδρα και του απόφοιτου των καλύτερων πανεπιστημίων των USA, Κυριάκου ο οποίος όπως τον είχαν διδάξει εκεί στο Αμέρικα 'θα πρέπει να ακούς τους ειδικούς και ακολούθως να πράττεις" και όχι να κάνεις ότι σου κατεβαίνει για κάθε επιστητό.
Η εποχή των σοφών ηγετών που τα ξέρουν όλα αυτοί και μόνο αυτοί δεν παίζει πλέον, όσοι το έκαναν σε αυτή την πανδημία, έχασαν, τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν νομίζω ότι αξίζει το κόπο να τα αναφέρω τώρα .
Παρεμπιπτόντως, ένας μεγάλος Έλληνας πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός κάποτε είχε πει, «για να κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, θα πρέπει να ακούς τους ειδικούς και να έχεις την δυνατότητα να ξεχωρίζεις ποιος έχει την σωστή θέση» .
Στην περίπτωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, υπάρχει ακόμη ένα συν, η επιλογή των σωστών συνεργατών, εκεί που ως επι το πλείστον τα πάει καλά εκτός του κ. Τσιόδρα π.χ Πιερρακάκης, ο άσσος στο μανίκι, μεταγραφή πολλών αστεριών .
Αυτά τώρα ως αναφορά την ασθένεια, τα κρούσματα, τους θανάτους κτλ, δεν παραγνωρίζω το υπέρτατο της ζωής, ακόμη και σε αυτούς που είχαν υποκείμενα νοσήματα ¨νέα ορολογία και αυτή¨ και ας ήταν πάνω από 90 χρονών, αλλά βρε παιδί μου τόσος θόρυβος, εδώ το ίδιο διάστημα πεθαίνουν από την γρίπη περισσότεροι και δεν τους ξέρει ούτε ο παπάς που τους θάβει, προς θεού δεν παραγνωρίζω την επικινδυνότητα της νόσου η οποία όντως θερίζει, αλλά γυρνώ στα δικά μας και πάλι και στο πρόβλημα που δημιούργησε και αφήνει πίσω της, που δεν είναι άλλο από την οικονομία, τα μεροκάματα, τις δουλειές, τα χρέη, την ανεργία, κτλ.
Αυτό είναι το βουνό, το άλλο άφησε πίσω του ένα μικρό αποτύπωμα και πήγε στο καλό τουλάχιστον τώρα, βοηθούντος φυσικά και του καλοκαιριού, γιατί καλή η καραντίνα αλλά και το καλοκαιράκι πρέπει να κάνει το θαύμα του, το πιστεύω αυτό!
Το θέμα είναι τι θα κάνουμε από τώρα μέχρι που θα βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο ώστε ο καθένας Έλληνας ή ξένος θα πει και πάλι, πάμε όπως πριν .
Τι θα γίνει με τον τουρισμό, και δεν μιλάμε μόνο για τα ξενοδοχεία, μιλάμε για μια αλυσίδα τεράστια στην οικονομία με πολλούς κρίκους .
Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα θέατρα, τα σινεμά, τις συγκοινωνίες κάθε μορφής, επίγειες, θαλάσσιες, αεροπορικές, ποιος θα μπαίνει μέσα για να πάει που και γιατί ;
Τι θα γίνει με την ας πούμε βιοτεχνία και βιομηχανία, τι θα γίνει με τις τράπεζες όπου τα δάνεια από κόκκινα θα γίνουν πορφυρά .
Και ακούς τον άλλο να σου λέει, που είναι το κράτος; ποιο κράτος, τι είναι το κράτος, τι να πρωτοκάνει το κράτος και που να τα βρει το κράτος να τα δώσει, ένα χιλιάρικο στον καθένα να δώσει είναι 11.000.000.000 δις, και τι θα κάνει ένα χιλιάρικο τελικά που θα σταθεί και για πόσο καιρό, όταν μάλιστα και τα έσοδα του κράτους θα καταβαραθρωθούν .
Το πρόβλημα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, και δεν ξέρω πως θα δοθεί κάποια διέξοδος σε αυτό το τιτάνιο θέμα .
Οι εξυπνάκηδες δόξα τω θεώ είναι πολλοί, αυτοί που ζητάνε είναι περισσότεροι, αυτοί που θα συμβάλουν θετικά στην όποια λύση αυτή την ώρα ελάχιστοι , όπως δηλαδή συμβαίνει πάντα .
Τι θα κάνει η Ευρώπη ; Τι άλλο μπορεί να κάνει από το να τυπώσει χρήμα, και το θέμα είναι πόσο να τυπώσει, και άντε και τύπωσε πως θα μοιραστεί; Θα πουν κάποιοι, αυτοί που είχαν τους περισσότερους θανάτους να πάρουν τα περισσότερα, μα αυτό τελικά είναι το αντιστρόφως ανάλογο του ορθού, γιατί αυτός που είχε λιγότερους θανάτους (π.χ η χώρα μας) πήρε γρηγορότερα και αυστηρότερα μέτρα, άρα η οικονομία της έχει πληγεί περισσότερο, αλήθεια είναι αυτό, αλλά θα περάσει; εδώ παρ΄ότι λείπει και η Αγγλία από το ταμείο, εμείς πήραμε μόνο το 1,1 % από τα 540 δις .
Τώρα πως θα μοιραστούν τα πολλά, γιατί είναι σίγουρο ότι θα μοιραστούν, το είχα γράψει στο προηγούμενο άρθρο μου ότι το νούμερο θα πρέπει να είναι μεγάλο και μόνο από την ΕΚΤ, αντίστοιχο των USA, το ζητούμενο είναι πόσα θα βγουν στην πάρτη μας .
Μα το Θεό περιμένω με μεγάλη αγωνία και προσμονή να ακούσω τι μέτρα θα παρθούν και πως θα βγουν τα νερά από το σκαρί για να αρχίσει πάλι να πλέει ! Γιατί αλλιώς κλάφτα Χαράλαμπε !
Μήπως έχει κανείς σοφός ή ειδικός καμία καλή ιδέα για το πως ;