ΑΠΟΨΕΙΣ
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Μια λαμπρή πορεία, ακόμα καλύτερες προοπτικές!
Το Μουσείο κατόρθωσε να κερδίσει την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου
Του Γιώργου Ελ. Αεράκη*
Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να υπερηφανεύεται. Για την εξαιρετική ποιότητα του διδακτικού του προσωπικού, για το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές του, πράγμα που επιτρέπει στους καλύτερους από αυτούς να λάμπουν στα ερευνητικά κέντρα αλλά και στα ξένα πανεπιστήμια όπου συνεχίζουν τις σπουδές τους. Υπερηφανεύεται επίσης και δικαίως, για την υψηλή βαθμολογία που λαμβάνει κάθε χρόνο στα university rankings, που το τοποθετούν στο υψηλότερο σκαλί μεταξύ των ελληνικών αλλά και πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη.
Έχει όμως και έναν άλλο λόγο να είναι υπερήφανο το πανεπιστήμιό μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι, στα 40 μόλις χρόνια της λειτουργίας του, που πιστέψτε με, δεν είναι πολλά για ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, δημιούργησε και συντηρεί τέσσερα Μουσεία:
- Το Μουσείο Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο
- Το Μουσείο Ιατρικής στο Ηράκλειο
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου
- και το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο στο υπέροχο βιομηχανικό κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής που αποτελεί ένα από τα στολίδια του νησιού μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η παγκόσμια πλατφόρμα Tripadvisor ανάμεσα σε 84 προτεινόμενους προορισμούς για το Ηράκλειο το τοποθετεί στη πρώτη τριάδα.
Τί είναι ένα πανεπιστημιακό μουσείο αν όχι ο καθρέπτης του Ιδρύματος; Θα έλεγα ότι είναι ένα εξαιρετικό πολιτιστικό αγαθό που προσφέρεται από το πανεπιστήμιο της καρδιάς μας, στον καθένα που το επισκέπτεται.
Το Μουσείο κατόρθωσε να κερδίσει την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου χάρη στην εξαιρετική ποιότητα του επιστημονικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού που στεγάζεται στις παλιές κτηριακές μονάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης λίγο πριν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Εκεί, ο καθένας στον τομέα του, ερευνά και αναδεικνύει τον πλούτο του Νησιού μας και όχι μόνο. Στην συνέχεια, στην Έκθεση του Μουσείου στην Ηλεκτρική έρχεται και εκτίθεται στο κοινό ο καρπός των κόπων και των ερευνών τους.
Η Διοίκηση του Μουσείου με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης η οποία είναι συνεχής και αδιάλειπτη, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία Ευρωπαϊκών αλλά και Εθνικών Πόρων και που έχουν σχέση με προγράμματα Βιοποικιλότητας και Φυσικών Καταστροφών σύντομα θα μετατρέψει το Μουσείο σε Πύλη εισόδου για το Περιβάλλον της Κρήτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου βάζοντας το Μουσείο μας σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Ο Δήμος Ηρακλείου επίσης όποτε του ζητηθεί συνδρομή ανταποκρίνεται. Έχει γίνει αντιληπτό η σημασία του Μουσείου για την Πόλη μας. Έχει κτισθεί σχέση εμπιστοσύνης και ασφαλώς στο μέλλον θα διευρυνθεί.
Η χρονιά που πέρασε αλλά και αυτή που διανύουμε είναι πολύ σημαντική. Η σημερινή Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης έτεινε ευήκοον ούς στις αιτήσεις της Διοίκησης του Μουσείου και προβαίνει σε ένα ουσιαστικό lifting των κτηριακών εγκαταστάσεών του διοχετεύοντας μέσω της Τεχνικής του Υπηρεσίας σημαντικά κεφάλαια. Ήταν απαραίτητη αυτή η ανακαίνιση και γίνεται επιτέλους. Αυτό θα επιτρέψει το επόμενο διάστημα να βελτιωθούν υπάρχουσες υποδομές, να αξιοποιηθούν νέοι χώροι καθώς και να καταστήσει δυνατή πλέον την λειτουργία Καφέ στο ανατολικό τμήμα του Μουσείου που τόσο λείπει από τους επισκέπτες.
Ο σύλλογος φίλων του Μουσείου που λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ιδρύθηκε το 1994. Σκοπός του είναι η υποστήριξη των πολυσχιδών δραστηριοτήτων του Μουσείου που είναι μεταξύ άλλων η ανάληψη δράσεων που έχουν σαν σκοπό την προστασία, την διαχείριση αλλά και την ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών του.
Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου βλέποντας το εξαιρετικό υποστηρικτικό έργο του Συλλόγου των Φίλων, αναβάθμισε τον ρόλο του και του ανέθεσε την Οικονομική διαχείριση της Έκθεσης. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Έκθεση. Σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό διότι:
- Αυξήθηκε η επισκεψιμότητα,
- Αυξήθηκαν τα έσοδα από τα εισιτήρια (παρόλο που η τιμή του εισιτηρίου μειώθηκε κατά 25% περίπου)
- Αυξήθηκε ο τζίρος και τα κέρδη από το πωλητήριο (το οποίο έκανε την καλύτερη χρονιά του)
- Εκτοξεύθηκαν τα έσοδα από τα παιδικά πάρτυ που πραγματοποιούνται στο Μουσείο μας από γονείς που αναζητούν ποιότητα
- Διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα αυξήθηκε ο αριθμός των μελών αλλά και τα έσοδα που προκύπτουν από την μικρή - συμβολική θα έλεγα - συνδρομή σε σχέση με αυτά που προσφέρει και που είναι η δωρεάν είσοδος όλον τον χρόνο στις εγκαταστάσεις του Μουσείου.
Είμαστε ευγνώμονες στους εκπαιδευτικούς της Κρήτης που περιλαμβάνουν την επίσκεψη στο Μουσείο μας σαν ένα must. Τον τελευταίο δε χρόνο χάρη στις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται, σχεδόν το σύνολο των λεγόμενων «πενταήμερων» εκδρομών από τις εκτός Κρήτης περιοχές, περνάει από το Μουσείο και φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Και αυτές οι εντυπώσεις μεταφέρονται πολλαπλασιαστικά από στόμα σε στόμα.
Είμαστε ευγνώμονες στους Τουριστικούς Πράκτορες που προτείνουν στους επισκέπτες του νησιού μας σαν προορισμό μια επίσκεψη στο Μουσείο μας καθώς επίσης και στον ανώνυμο οδηγό Ταξί, που σταματάει τους πελάτες του στο Μουσείο μας, λέγοντάς τους ότι πρέπει να το δουν οπωσδήποτε.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τα εκατοντάδες μέλη του συλλόγου μας που συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων μας. Στο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που η ποιότητά και η επάρκειά του αναγνωρίζεται από όλους. Στην Διοίκηση και το προσωπικό της Έκθεσης που πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που η Διοίκηση και ο Σύλλογος Φίλων θέτουν.
Θα ήταν για μας ιδιαίτερη χαρά να σας έχουμε συνεπιβάτες στο ταξίδι μας και γιατί όχι να γίνετε μέλη μας με ενεργό συμμετοχή στη λειτουργία του Μουσείου μας. Μαζί μας ο εθελοντισμός μπαίνει σε μια άλλη διάσταση. Γιατί δεν πρέπει να αγαπάμε μόνο την πόλη μας. Πρέπει να της το δείχνουμε κιόλας. Το συμπέρασμα που βγάζω από την ενασχόλησή μου με το Μουσείο; Ας μου επιτραπεί μια μικρή εξομολόγηση. Ο εθελοντισμός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!
*Ο Γ. Αεράκης είναι Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης