ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια απορία που απαιτεί απάντηση

Πως, ενώ η Αστυνομία σημειώνει σημαντικές επιτυχίες κατά του οργανωμένου, αλλά και του κοινού εγκλήματος, εμφανίζεται τραγικά αδύναμη στην αντιμετώπιση του φαινομένου των γνωστών -άγνωστων

No profile pic

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Nα δεχτούμε,εξαντλώντας όλη μας την καλοπιστία, τα πρόσφατα καλά νέα που ακούσαμε από το  στόμα του υπουργού προστασίας του πολίτη  κ. Τόσκα ,για την  επιτυχημένη επιχείρηση που πραγματοποίησε  η ΕΛ.ΑΣ στο ...καυτό μέτωπο των Εξαρχείων.

Απ'όσα ο ίδιος ανακοίνωσε ,συμπεραίνουμε  ότι πρόκειται για  ισχυρό χτύπημα κατά της μαφίας των ναρκωτικών, που, με απίστευτο θράσος δρά στην Πρωτεύουσα. Για κείνους τους ασυνείδητους -Έλληνες και αλλοδαπούς-,που, σχεδόν φανερά, επιδίδονται καθημερινά στο θλιβερό   ''αλισιβερίσι'' του θανάτου ,κατω απ το φως της μέρας  και στα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας . 

Η Αστυνομία συνεπώς , παρά τις ελλείψεις της ,διαθέτει το  προσωπικό, τα  μέσα   και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και επάρκεια ,ώστε να αντιμετωπίζει με επιτυχία την παραβατικότητα και να εκπληρώνει την αποστολή της, που είναι η προστασία του πολίτη ,όπως αυτή καθορίζεται  από τον ιδρυτικό της νόμο .

Γι αυτό ,προκαλεί  απορία  το γεγονός, πως,ενώ η Αστυνομία  σημειώνει σημαντικές  επιτυχίες κατά του οργανωμένου ,αλλά και του κοινού εγκλήματος , εμφανίζεται  τραγικά αδύναμη στην αντιμετώπιση του φαινομένου των γνωστών -άγνωστων .

Των''μπαχαλάκηδων'' δηλαδή, όπως έχουν ονομαστεί που, κάθε τρεις και μία -τελευταια φορά,  τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής- ,μετατρέπουν  σε κόλαση, , την ΄πολύπαθη περιοχή των Εξαρχείων , γύρω από το Πολυτεχνείο κυρίως, καίγοντας, σπάζοντας , λεηλατώντας και .δημιουργώντας μύρια όσα προβλήματα στους δυστυχείς περιοίκους, αλλά και τους διερχόμενους.

Να υποθέσομε ότι η ΕΛ.ΑΣ στερείται  του εκπαιδευμένου προσωπικού για να  αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις ή μήπως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να παρέμβει αποφασιστικά,  και να  ξεριζώσει αυτή την ''κακοήθεια','  που, χρόνια τώρα , ταλαιπωρεί και βασανίζει μια από τις πιο  συμπαθείς περιοχές της Αθήνας. Με άλλα λόγια,υπάρχει υπηρεσιακό ή πολιτικό κενό στην αντιμετώπισή τους; 

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο  οφείλει να δώσει πειστική απάντηση ο αρμόδιος υπουργός. Να εξηγήσει δηλαδή, που οφείλεται η κραυγαλέα αδυναμία της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, που,, μεγεθύνεται διαρκώς  ,φθάνοντας  στο σημείο-επί ημερών Σύριζα- να προκαλεί ευθέως  την έννομη τάξη ,με ένοπλη παρέλαση αναρχικών στην καρδιά της Αθήνας.

Πως γίνεται  μια αποτελεσματική κατά βάση Αστυνομία, να παρουσιάζεται τόσο ανίσχυρη, απέναντι στην παραβατικότητα ατόμων μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας;
''Δε θέλουμε ασφάλεια στρατοπέδου στα Εξάρχεια...Τόσα χρόνια τα προβλήματα κουκουλώνονταν κάτω από το χαλί και τώρα εμείς προσπαθούμε να  βγάλομε άκρη''δήλωσε σε πρόσφατη  συνέντευξη του - χωρις να κάνει... χιούμορ- ο κ. Τόσκας.
Του ζήτησε μήπως κανείς και δεν το ξέρομε , να κάνει στρατόπεδο την γραφική συνοικία  ή του  ζητούνται απλώς τα αυτονόητα .

Να ισχύσουν δηλαδή και σ αυτήν   οι νόμοι του Ελληνικού κράτους, που, τώρα, καταργούνται, όποτε συμβαίνει να''στραβοξυπνήσουν'' κάποια από τα 200 τόσα καλόπαιδα, 'που κρατούν σε ομηρία την περιοχή και υποχρεώνουν την Ελληνική Πολιτεία σε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς, όπως  η απομάκρυνση φορέων  και υπηρεσιών απαραίτητων για την καθημερινότητα των πολιτών (λεωφορεία,τρόλευ,ταχυδρομεία,σχολεία κλπ).  

Πριν μερικούς μήνες ένας άλλος υπουργός προστασίας του πολίτη ,είχε κάνε σαφή αναφορά για παρεμβάσεις στο έργο του από την ...ορθοδοξια του Σύριζα .Ο σημερινός υπουργός έχει το θάρρος να το κάνει αυτό ή ακριβώς επειδή δεν το έχει καταφεύγει στις γελοιότητες περί ...στρατοπέδου κι ευθύνης των προηγουμένων που ''κουκούλωναν τα προβλήματα κάτω απ το χαλί.''

''Σαν τη σοβαρότητα δεν υπάρχει '',συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Νομάρχης Γάννης Γαρεφαλλάκης (για τους φίλους''Γαρέφαλος''). Αυτή τη σοβαρότητα - όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς δηλώσεις του-  δεν την διαθέτει ο  κ. Τόσκας ή την έχει θυσιάσει ,  στην προσπάθεια του να διατηρήσει την καρέκλα του.

Λησμονεί προφανώς ο ''στρατηγιστής'' υπουργός, ότι  καμιά εξουσία δεν είναι μόνιμη κι ότι χωρίς σοβαρότητα, ούτε μπορεί να εμπνεύσει, ούτε μπορεί να κατευθύνει αποτελεσματικά ένα οργανισμό όπως η Αστυνομία..

Θα πείτε βέβαια τι σοβαρότητα  να περιμένει κάνεις από κάποιον, που αλλάζει  ''χρώμα'' με...ευκολία χαμαιλέοντα  και  ο οποίος στο αναρτημένο στο διαδίκτυο βιογραφικό του αναφέρει πως: ''εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων το 1971, ενώ  πριν, είχε αναπτύξει ...αντιστασιακή δράση''.

 Έχουμε δει κι έχομε ακούσει για  ''γιαλαντζί''' αντιστασιακούς ,αλλά για 19χρονους που- εν μέσω δικτατορίας- όντας αντιστασιακοί ,επέλεξαν  τη Σχολή Ευελπίδων ,πρώτη φορά ακούμε.

Γιατί όμως να απορούμε;.''στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις'', δεν είχε πει ο Τσαρούχης; Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι εδώ, δε μιλάμε, ούτε για τον... έπαρχο της Αλμωπίας, ούτε για το... δήμαρχο  της Ανω Μαγούλας, αλλά για τον υπουργό προστασίας του πολίτη, της δύσμοιρης Ελληνικής Δημοκρατίας .

Τελειώνοντας το σημείωμα μας, πληροφορήθηκαμε πως πριν λίγο ,κάποια καλόπαιδα του εξωτερικού, που πρεσβεύουν την κατάργηση  των συνόρων,  έκαναν ,χωρίς να ρωτήσουν κανένα, κατάληψη  χώρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη σκέψη που μας ήλθε στο μυαλό-εξομολογούμαστε την αμαρτία μας-ήταν:''Μάθανε πως το κάνομε  πλακώσανε κι οι γύφτοι''.

Από τη πλευρά της κυβέρνησης πάντως -μέχρι στιγμής- ''άκρα του τάφου σιωπή''.για το θέμα..  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση