Παρεμβάσεις για κρίσιμα ζητήματα της Ελαιοκομίας

Newsroom
Newsroom

Καθοριστικές οι παρεμβάσεις της 4Ε για το ελληνικό ελαιόλαδο

Ιδιαίτερα θετική κρίνεται η συνεισφορά της 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας) στην εγχώρια ελαιοκομία, το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών και την εν γένει δραστηριότητα των μεταποιητικών, εμπορικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

  Αυτό δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας, Βασίλης Ζαμπούνης, επισημαίνοντας πως, στη διάρκεια της φετινής χρονιάς η μέχρι τώρα δραστηριότητα της 4Ε επικεντρώθηκε σε τρία κρίσιμα και καθοριστικά για τον ελαιοκομικό κλάδο ζητήματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την επίλυση του χρόνιου προβλήματος με την υψηλή, για καθαρά φυσικούς λόγους, περιεκτικότητα σε στερόλες του 30% περίπου των ελαιολάδων, που παράγονται από την κορωνέικη ποικιλία ελιάς, η οποία καλύπτει το 80% της εγχώριας ελαιοπαραγωγής, δηλαδή απέκλειε από την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου περί τους 60.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως. Η 4Ε υιοθετεί και προβάλλει την κατάληξη που είχαν οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟC) και στην επιτροπή χημικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη χημικό, εμπειρογνώμονα της Κομισιόν και μέλος της 4Ε Έφης Χριστοπούλου.

         Το δεύτερο, με την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής για το ελληνικό ελαιόλαδο με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ανώτατα όρια περιεκτικότητας σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ), που θα έθεταν εκτός εμπορικών προδιαγραφών ένα σημαντικό τμήμα της εγχώριας παραγωγής και θα έπλητταν το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών, αλλά και τη λειτουργία ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων. Το νέο σχέδιο κοινοτικού κανονισμού, που αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπλέει πλέον με τις απόψεις και προτάσεις που διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της 4Ε Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

         Το τρίτο καθοριστικό ζήτημα για ολόκληρο τον ελαιοκομικό κλάδο αποτέλεσαν οι προβλέψεις της Εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκαν από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, για το ύψος τόσο της παγκόσμιας, όσο και της εγχώριας ελαιοπαραγωγής της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2024-25 από την οικονομολόγο και εμπειρογνώμονα του διεθνούς εμπορίου ελαιολάδου και  μέλος της  4Ε Δήμητρα Αλιέως.

        Η αίσια έκβαση, τόσο στο θέμα με τις στερόλες στην κορωνέικη ποικιλία ελιάς, όσο και με τις περιεκτικότητες σε ΜΟΑΗ σε ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο, αλλά και οι καθοριστικές για την πορεία της νέας παραγωγής ελαιολάδου προβλέψεις της 4Ε, δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού-εθνικού μας προϊόντος, τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Βασίλης Ζαμπούνης. Και στην πορεία αυτή, πρόσθεσε, καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξει η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας, που αποτελεί πάγια και διαχρονική θέση της 4Ε.

         Η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας, αλλά και η συμπλήρωση 30ετίας από την καθιέρωση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, στην οποία εξέχοντα ρόλο παίζει το ελαιόλαδο, θα αποτελέσει αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, κατέληξε ο πρόεδρος της 4Ε.

 

Ποια είναι η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) ιδρύθηκε το 2018 από τους συγγραφείς της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο». Αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα με 70 επιστήμονες από διάφορα πεδία, όπως γεωπονία, χημεία, διατροφολογία, οικονομία, λαογραφία, με κοινό στόχο την προστασία, ανάπτυξη και προώθηση της ελαιοκομίας. Η 4Ε διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες, όπως το διεθνές συνέδριο του 2023 για τη δακοπροστασία και την ημερίδα για τον ρόλο της γυναίκας στην ελαιοκομία. Επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, ενώ παραμένει ουδέτερη σε πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ