ΑΠΟΨΕΙΣ

M. Παπαντωνάκης: Το μεγάλο στοίχημα με τις υποδομές στο δήμο Χερσονήσου

"Ένας τουριστικός προορισμός, μπορεί να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα από επισκέψεις όταν γίνει ελκυστικότερος"

M. Παπαντωνάκης: Το μεγάλο στοίχημα με τις υποδομές στο δήμο Χερσονήσου

Γράφει ο Μάνος Παπαντωνάκης *

 

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις υποδομές της Κρήτης και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές του νησιού, καθώς καθορίζουν τον δείκτη ετοιμότητας της χώρας μας, ώστε να υποδεχθούμε τα εκατομμύρια των τουριστών που μας προτιμούν, έναντι άλλων χωρών.

Ο Δήμος Χερσονήσου, κορυφαίος τουριστικός δήμος της χώρας, βρίσκεται μπροστά σε μία τεράστια προοπτική ανάπτυξης, καθώς σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ο Βόρειος Οδικός Άξονας, ενώ κατασκευάζεται ήδη το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι παράλληλα με την ανάπτυξη των μεγάλων αυτών έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, υπάρχουν και οι βασικές υποδομές, που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Εξάλλου, όσο καλύτερες είναι οι υποδομές, τόσο βελτιώνεται το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν, και αυξάνεται η ελκυστικότητα της περιοχής μας.

Εκτός λοιπόν το Διεθνές Αεροδρόμιο και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, υποδομές που συναντάμε καθημερινά και συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας είναι οι δημοτικοί και αγροτικοί δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι δημόσιες συγκοινωνίες, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, ακόμα και η στέγαση σχολείων και αγροτικών ιατρείων.

Ένας τουριστικός προορισμός, μπορεί να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα από επισκέψεις όταν γίνει ελκυστικότερος, επομένως κάθε δημοτική αρχή πρέπει να στοχεύει στην βελτίωση των υποδομών ώστε να δημιουργήσει θετικές «παρενέργειες»:

  • Προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, μέσω των οποίων θα προέλθει αυξημένη κατανάλωση, πράγμα που συνεπάγεται παραγωγή περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών
  • Αύξηση ζήτησης συνεπάγεται αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)
  • Οι προηγούμενες συνέπειες θα αποφέρουν ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους, εξειδικευμένους ή/και μη, για να καλύψουν τη ζήτηση
  • Βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων
  • Η επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνεται, καθώς αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις αυξημένες ανάγκες

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν προφανώς και για τον Δήμο Χερσονήσου, του οποίου οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε αφίξεις, το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, με 567.557 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μόνο για τον Ιούνιο του ’23 (στατιστικό δελτίο του INSETE).

Η πλειοψηφία των τουριστών κατευθύνεται προς τον Δήμο Χερσονήσου για διαμονή  μέσω των υποδομών που αναφέραμε νωρίτερα (αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, δημόσιες συγκοινωνίες, κ.λ.π.) ή για απλή επίσκεψη.

Οι τουρίστες που διαμένουν σε καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου επισκέπτονται περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και κάνουν χρήση των βασικών υποδομών, όπως πεζοδρόμια, φωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, κ.ά. Οι προαναφερόμενες υποδομές συνεπώς, θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί ή να έχουν συντηρηθεί επαρκώς και να προστίθενται συνεχώς νέες δυνατότητες – τεχνολογίες (έξυπνες πόλεις). 

Μία απλή επίσκεψη στους τουριστικούς οικισμούς του Δήμου Χερσονήσου, αρκεί για να καταλάβει κάποιος πόσο υπολείπεται σε υποδομές και σε συντήρηση των υπαρχόντων. Οι δυνατότητες δε, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του μετασχηματισμού σε έξυπνη πόλη δεν αναμένεται να υιοθετηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς ο Δήμος Χερσονήσου δεν μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση σχεδίων επενδύσεων για αυτό το σκοπό, λόγω μικρού πληθυσμού. Συνεπώς θα πρέπει να εξευρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Δήμος Χερσονήσου έχει ανάγκη την αναβάθμιση των υποδομών του, από τις οποίες θα ωφεληθούν εκτός από τους ξένους επισκέπτες και οι ντόπιοι. Τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά το εύρωστο δημοτικό ταμείο, έλειπε η πολιτική βούληση και η ικανότητα για διεκδίκηση όσων δικαιούται η περιοχή. 

Η πρόκληση μπροστά στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Χερσονήσου, μας γεμίζει ευθύνη για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των οικισμών, των ήδη ανεπτυγμένων υποδομών, αλλά και όσων βρίσκονται σε φάση μελέτης ή σχεδιασμού. 

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής, όπως αυτή θα προκύψει τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να είναι η βελτίωση με κάθε τρόπο των υποδομών που αναφέρθηκαν, ώστε το τρίπτυχο, τουρίστες – επιχειρηματίες – κάτοικοι να απολαμβάνουν στο άμεσο μέλλον, μια καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. 

 

* Ο Μάνος Παπαντωνάκης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Χερσονήσου με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Γιώργο Μεραμβελιωτάκη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση