Λάθος για την πόλη η αφαίρεση του σιντριβανιού στην πλατεία Ελευθερίας

Μανόλης Σφακιανάκης
Μανόλης Σφακιανάκης

Το σιντριβάνι μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει σε μια πόλη, μπορεί να είναι έργο τέχνης, το ομορφότερο στολίδι της, τοπόσημο και το σημαντικότερο της αξιοθέατο.

Με μεγάλη έκπληξη, διάβασα στον τοπικό τύπο  ότι δεν θα τοποθετηθεί σιντριβάνι στη νέα πλατεία Ελευθερίας καθώς τόσο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου όσο και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, κατέθεσαν αρνητική γνωμοδότηση, επειδή αυτό δεν συνάδει με την φυσιογνωμία της πλατείας -η οποία είναι αρχαιολογικός χώρος- και με τα κτίρια της Περιφέρειας, του Δικαστικού Μεγάρου, του πρώην Ειρηνοδικείου και την (κλειστή για χρόνια!) πύλη του Αγίου Γεωργίου που είναι μνημεία.

Το σιντριβάνι μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει σε μια πόλη, μπορεί να είναι έργο τέχνης, το ομορφότερο στολίδι της, τοπόσημο και το σημαντικότερο της αξιοθέατο.

Πολλές πόλεις ανά τον κόσμο διαθέτουν τέτοια σιντριβάνια, που είναι γνωστά παγκόσμια και σημεία έλξης τουρισμού, με πρώτη τη Ρώμη και τη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Παρόμοια στην πόλη μας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της είναι η κρήνη Μοροζίνη, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι και τα τέσσερα σιντριβάνια που έχουν δημιουργηθεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια, αυτό στην πλατεία Κορνάρου, στη Λ. Νεάρχου- στα Δυτικά Νεώρια, στο πρώην Ξενία και στου Καράβολα έχουν βελτιώσει αισθητά την εικόνα της.

Επιπρόσθετα, ειδικά για το κλίμα του Ηρακλείου και τις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες που έχουμε, το σιντριβάνι θα δίνει την αίσθηση δροσιάς και μαζί με τον ήχο και το θέαμα του νερού, θα γίνεται σημείο χαλάρωσης για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Αν και το σιντριβάνι κάνει το δημόσιο χώρο ελκυστικότερο, εντούτοις είναι πολύ σημαντικό εκεί που θα τοποθετηθεί να εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω αν οι Υπηρεσίες κατέθεσαν αρνητική γνωμοδότηση επειδή κρίθηκε ότι γενικά το υγρό στοιχείο θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα της πλατείας ή επειδή το συγκεκριμένο σιντριβάνι που κατά τη δημόσια διαβούλευση και για καιρό πριν την ανάπλαση παρουσιάζονταν στον τοπικό τύπο –επηρεάζοντας έτσι θετικά την κοινή γνώμη- είχε μοντέρνο σχεδιασμό.

Για το καλό της πόλης, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, ελπίζω η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και η Εφορία Αρχαιοτήτων να επανεξετάσουν τη θέση τους, όσον αφορά τη δεύτερη πιστεύω ότι το λογικότερο θα ήταν να γίνει επανασχεδιασμός του σιντριβανιού.

Επίσης, σχετικά με το υγρό στοιχείο και αν το θέμα είναι το σιντριβάνι ως μεγάλη παρέμβαση στην πλατεία, τότε μια ελάχιστη και απλή παρέμβαση θα ήταν αντί σιντριβανιού να γίνουν δύο μικροί πίδακες και ένα μικρό ρυάκι. Άλλωστε πίδακες και ρυάκια υπήρχαν στη μέχρι σήμερα πλατεία, από την προηγούμενή της ανάπλαση, αλλά πολύ νωρίς -αμέσως μετά τη λειτουργία τους- είχαν καλυφθεί με μπετόν καθώς γίνονταν βανδαλισμοί και δεν υπήρχε φροντίδα!

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, του υδάτινου στοιχείου στην πλατεία Ελευθερίας, προφανώς με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής βρήκε εφαρμογή το γνωστό Ελληνικό παράδοξο, η Εφορία Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων να μην ενημερώνονται πριν την δημόσια διαβούλευση, την εκπόνηση ή την εφαρμογή της μελέτης αλλά εκ των υστέρων!

ΥΓ1: Γιατί οι παραπάνω υπηρεσίες δεν έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για τα δεκάδες τεράστια δέντρα (ευκαλύπτους κ.α.) της πλατείας; Άραγε αυτά συνάδουν με το κτηριακό συγκρότημα της τέως Νομαρχίας και την πύλη του Αγίου Γεωργίου και τα αναδεικνύουν ως μνημεία; Όμοια γιατί δεν έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά και για τα δεκάδες δέντρα (λεύκες φίκους,  φοίνικες, ευκαλύπτους και πορτοκαλιές!) που περιβάλλουν το κτηριακό συγκρότημα της τέως Νομαρχίας; Συνάδουν και αυτά με το κτηριακό συγκρότημα και το αναδεικνύουν;

ΥΓ2: Έχουμε αντιληφθεί ότι η πόλη έχει μείνει με μόνες πραγματικές πλατείες αυτή του Αγίου Τίτου, όπου μάλιστα έχει καθιερωθεί να γίνονται οι πολιτικές συγκεντρώσεις(!!!), της Αγίας Αικατερίνης και αυτή του Αγίου Μηνά; Ο νοών νοείτω…

 

Ο Μανόλης Σφακιανάκης είναι αξκος εα της ΠΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ