ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρήτη και πράσινη ανάπτυξη

«Η Κρήτη γοητεύει ,η Κρήτη πείθει ,η Κρήτη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην νέα πράσινη αλλά και ψηφιακή μετάβαση»

No profile pic

Του Γιάννη Κουράκη

 

Ζούμε ιστορικές στιγμές με πλήρη ανατροπή εδραιωμένων αντιλήψεων και καθολική απόρριψη ιδεοληψιών που επικράτησαν επί δεκαετίες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. 

Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν πήραν έγκαιρα το μήνυμα της μεγάλης ύφεσης που άφησε την Ελλάδα τραυματισμένη το 2009. Θεώρησαν τότε, τα φαινόμενα της υπερχρέωσης μεμονωμένα και επεδίωξαν να μας περιχαρακώσουν για να αποφύγουν τις επιπτώσεις. Υιοθέτησαν μια περιπτωσιακή αντιμετώπιση της κρίσης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η πανδημία όμως έφερε στην επιφάνεια γενικότερες παθογένειες τους συστήματος, βαθιές ανισότητες και αδικίες που έπληξαν όλες τις κοινωνίες. Με αφετηρία αυτή τη μεγάλη πρόκληση διαμορφώθηκε μια νέα προσέγγιση. 

 

Επαναπροσδιορισμός πολιτικών προτεραιοτήτων

 

Οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τα επερχόμενα αδιέξοδα και για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτικών προτεραιοτήτων με την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. 

Σήμερα, όλοι κατανοούν αυτή την αναγκαιότητα αλλά λίγοι μπορούν να την εκφράσουν με αυθεντικότητα. Οι περισσότεροι διακατέχονται από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. 

Το βλέπουμε αυτό στην Ευρώπη. Δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, απλά ευκαιριακά συντάσσονται με τις επιταγές της συγκυρίας και ονειρεύονται την επιστροφή σε μια κανονικότητα που δεν υπάρχει πλέον. 

Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία: 

  • Να δώσουμε περιεχόμενο στη νέα αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας και η Ευρώπη. 
  • Να σχεδιάσουμε μια πορεία που εστιάζεται στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
  • Να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, να επενδύσουμε στο μέλλον και να χτίσουμε μια πιο ασφαλή και ευημερούσα οικονομία.

Η θέση μας για τον σημαντικό ρόλο του κράτους δεν είναι πλέον μια αιρετική άποψη. 

Οι πολίτες αναζητούν από το Κράτος στήριξη για μια πραγματική επανεκκίνηση με ασφάλεια για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και για τις οικογένειές τους.

 Μια Πολιτεία που γνωρίζει την αξία των δημόσιων υπηρεσιών και την αναγκαιότητα των σύγχρονων συστημάτων κοινωνικής προστασίας. 

Δεν αρκεί να απορροφήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους. 

Πρέπει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε παρεμβάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές και κοινωνικές επιπτώσεις. 

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε παρατηρητές μια ανακύκλωσης των κεφαλαίων από το Βορρά στο Νότο και πάλι στο Βορρά. 

 

Να επενδύσουμε στις υποδομές του μέλλοντος

 

Ήρθε η ώρα να οραματιστούμε και να στήσουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μηχανισμό. Να επενδύσουμε στις υποδομές του μέλλοντος, στην καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμου τουρισμού . 

Αυτό το νέο ταξίδι πρέπει να ξεκινήσει με τα υπεύθυνα βήματα που είναι τώρα απαραίτητα για την προστασία των οικογενειακών εισοδημάτων και τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. 

Ήρθε ο καιρός να φέρουμε στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης μια νέα γενιά επιστημόνων, εργαζομένων,  επαγγελματιών, αγροτών. 

Να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα στο πλαίσιο ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών. 

Να ενδυναμώσουμε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να στηρίξει αυτή τη νέα προσπάθεια. 

 

Η Κρήτη στο παγκόσμιο περιβάλλον

 

Είναι γνωστό ότι η Κρήτη αποτελεί προνομιούχα Περιφέρεια,  με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η νησιωτικότητα, η μορφολογία της,  το περιβάλλον της, η γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου , η ανάπτυξη σ’ αυτήν του πρώτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Μινωικού) και η ύπαρξη σημαντικών μνημείων, την καθιστούν μοναδική περίπτωση και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών, γεγονός που επιβάλλει αυξημένο εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

«Η Κρήτη γοητεύει ,η Κρήτη πείθει ,η Κρήτη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην νέα πράσινη αλλά και ψηφιακή μετάβαση»

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση