ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίσεις, προκλήσεις, συζητήσεις στην Ευρώπη

Έχει ανοίξει εκ των πραγμάτων μια εντεινόμενη συζήτηση αναφορικά με τον προσδιορισμό της Νομισματικής Ένωσης, το υπαρκτό έλλειμμα επι του οικονομικού δημοσιονομικού πυλώνα

No profile pic

Του Γιώργου Ζερβάκη

Στο δημόσιο λόγο που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, η κρίση που ενέσκυψε, εν μέσω εκρηκτικής ανεργίας, ζητημάτων λιτότητας, εθνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, βρήκε την ΕΕ εντελώς απροετοίμαστη ως προς την κατεύθυνση του ενοποιητικού σχεδίου, μη μπορώντας να ξεπεράσει την αδράνεια του διακυβερνητικού χαρακτήρα, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εμμονή στην επιστροφή των στενών εθνικών αντιλήψεων. 

Έτσι έχει ανοίξει εκ των πραγμάτων μια εντεινόμενη συζήτηση αναφορικά με τον προσδιορισμό της Νομισματικής Ένωσης, το υπαρκτό έλλειμμα επι του οικονομικού δημοσιονομικού πυλώνα. Και όλα αυτά συνδεδεμένα με τον χαρακτήρα του ενοποιητικού σχεδίου, την εξελικτική του πορεία, τα συνθετικά του στοιχεία, αλλά και τις αποκλίσεις που διαμορφώνονται απο τις προβλέψεις των αρχικών κειμένων και Συνθηκών. Μια συζήτηση που δεν έχει αγγίξει φυσικά τα εθνικά ακροατήρια , τα πολιτικά συστήματα των κρατών-μελών, τα οποία χαρακτηρίζονται άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, απο την ακαμψία τους σε ότι αφορά την σχέση τους με την Κοινοτική Ευρώπη.

Το 2017 βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μια σειρά απο μείζονες προκλήσεις: Σε μια Ευρώπη που επι μια 20ετία έχει κινηθεί στον ορισμό των επιτευγμάτων του Ζακ Ντελόρ της Ενιαίας Αγοράς, των θεμελιωδών ελευθεριών που αυτή χαρακτηρίζει, σήμερα βλέπει αυτά τα κεκτημένα να απειλούνται απο την ρητορική της επανεθνικοποίησης, της εσωστρεφούς μονομέρειας, που πλέον εκπέμπεται με ένταση και απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ένα εκπεμπόμενο μήνυμα που φθάνει μέχρι το σημείο να υποθάλπει λογικές αιτημάτων Brexit, τις διαλυτικές εθνικιστικές αναφορές, που δημιουργεί εσχάτως υποβολείς να εκπέμπουν τις νέες μύχιες επιδιώξεις για διάλυση της ευρωζώνης, μεταφέροντας σε εκπροσώπους της εγχώριους πολιτικής τάξης να επαναφέρουν θέματα δραχμής και διαγραφής χρέους.

Σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ, όπως στην Ολλανδία και στην Γαλλία τους προσεχείς μήνες, με τον λαϊκισμό να καταγράφει ανοδική πορεία, δημιουργώντας καταστάσεις όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα. Ερωτήματα που έρχονται απο το 2016, όπως την απόφαση του δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας απο την ΕΕ, συναντώνται με την αναγκαιότητα η ΕΕ να επιστρέψει στον γνήσιο υπερεθνικό προσανατολισμό της, με ζητήματα ετοιμότητας της ΕΕ, που θα κρίνουν εάν έχει την βούληση και την ικανότητα στην 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης να επαναφέρει ριζικές αλλαγές στην ενοποιητική διαδικασία. Να διαμορφώσει μια Ευρώπη δημοκρατικής ολοκλήρωσης, στοχεύωντας στην αναγκαία εμβάθυνση, ενισχύοντας τον κοινοτισμό, την υπερεθνική θεσμική δημοκρατία, ή θα παρασυρθεί απο τους ανέμους της δημαγωγίας, του φοβικού εθνοκεντρικού ευρωσκεπτικισμού.

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση