Η Μαύρη Τρύπα της Τουρκίας

Μηνάς Ρασούλης
Μηνάς Ρασούλης

Το πιθανότερο όμως είναι οι εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία όχι μόνο να επιδεινωθούν, αλλά και να μειώσουν κατά πολύ τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.


του Μηνά Ρασούλη


Η Ρωσο-τουρκική συνάντηση κορυφής της Αγίας Πετρούπολης της 9 Αυγούστου απέδωσε την δημιουργία τριμελούς μηχανισμού για την αποφυγή ανεπιθύμητων συμβάντων πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας , αλλά και αποφυγή επιθέσεων σε αμάχους της μέτριας αντιπολίτευσης  όπως δήλωσαν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι με την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και Γενικών επιτελείων των ανωτέρων κρατών. Η πρώτη δε συντονιστική σύσκεψη θα διεξαχθεί σήμερα . 

Η Συριακή κρίση με τις ακανθώδεις υποχρεώσεις όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εξεύρεση της πολιτικής λύσης , θα δώσει και το τελικό στίγμα της Ρωσο-Τουρκικής αναθέρμανσης των σχέσεων, αφού οι δύο ηγέτες Ερντογάν και Πόύτην απέφυγαν να αναφερθούν στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν . Με τις ανακοινωθέντες προθέσεις  των ηγετών για προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού του South Stream , που θα μπορούσε να επιφέρει και τις ανάλογες ανατροπές στην Ελλάδα ως συνδετικός κρίκος με τις κεντροευρωπαικές χώρες,  αλλά και της δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο ασταθές Μεσογειακό περιβάλλον της Μερσίνης επανέρχεται στο προσκήνιο η σύγκρουση των δυτικών δυνάμεων με την Τουρκία επιφέροντας ενδεχομένως και τρομερούς κινδύνους για τον Ερντογάν αλλά και την Τουρκία. 

Το διακύβευμα όμως για την Δύση είναι τόσο μεγάλο που μία ασταθής ισορροπία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή με την εμφανιζόμενη συνεργασία Ρωσίας , Τουρκίας,  Ιράν και Συρίας,  θα μπορούσε  να καταστήσει δυσχερή την αποκατάσταση των σχέσεων στο ορατό μέλλων , αλλά και την πλήρη αδρανοποίηση των Ουκρανικών κατακτηθέντων πλεονεκτημάτων μέχρι στιγμής.  Η συνάντησή των δύο ηγετών  επιβεβαιώνει  και τις βαθιές ιστορικές διαφορές των δύο κρατών που κατά το παρελθόν πραγματοποίησαν οκτώ πολέμους ψάχνοντας εκ μέρους του Ερντογάν στο διεθνές παράγοντα και τον επόμενο Βρούτο.

Το πιθανότερο όμως είναι οι εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία όχι μόνο να επιδεινωθούν, αλλά και να μειώσουν κατά πολύ τον σταθεροποιητικό της ρόλο  στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Το μείγμα δε των εξελίξεων παραμένει ιδιαίτερα εύφλεκτο και επικίνδυνο με την αύξηση των ροών των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, με την Λιβύη έτοιμη για νέα κρίση  και με μία συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ένα βήμα πριν την διάλυση.

Με την σειρά της επανέρχεται δε και ο κίνδυνος της αστάθειας εκδημοκρατισμού γειτονικών τους κρατών της περιοχής και η αφομοίωσή τους στην διεθνή κοινότητα , αλλά και η  ασφάλεια στην περιοχή του Περσικού κόλπου με μία πρόκληση γενικότερα μεγαλύτερη και από εκείνη των Βαλκανίων.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ