ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυρίαρχη στρατηγική της Κύπρου

"Η Κύπρος δεν είναι πια συνεχώς στην άμυνα. Με την ΑΟΖ της, μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες που δυσκολεύουν τον κατακτητή γιατί είναι εύστοχες και αποτελεσματικές"

No profile pic

Του Νίκου Λυγερού

Με την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ, η Κύπρος έχει αλλάξει. Από μια χώρα που μιζέριαζε λόγω ηττοπάθειας μετά την εισβολή και την κατοχή, έχουμε μια πατρίδα που αντιστέκεται έξυπνα στη βαρβαρότητα. Για την Κύπρο, η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα, είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης για όλο το νησί. Έτσι τα συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είναι στρατηγικές κινήσεις πάνω σε μια σκακιέρα και διεθνείς συμμαχίες που ενεργοποιούν καταλυτικά ένα πεδίο δράσης.

Η Κύπρος δεν είναι πια συνεχώς στην άμυνα. Με την ΑΟΖ της, μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες που δυσκολεύουν τον κατακτητή γιατί είναι εύστοχες και αποτελεσματικές. Δεν είναι απλώς κινήσεις αλλά πράξεις. Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει διεθνή συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα 2,3,6,8,9,10,11 και 12, μόνο τυχαίο δεν είναι. Οι οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ το 2003, το 2007 και το 2010, μαζί με τη θέσπιση του 2004, έχουν αλλάξει όλα τα γεωοικονομικά δεδομένα. Η στρατηγική που ακολουθεί η Κύπρος τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχη γι’ αυτό και φέρνει τόσα αποτελέσματα στον κυπριακό λαό ακόμα κι αν όλα δεν είναι κατανοητά σε όλους. 

Διότι όσο και να χτυπιέται η Τουρκία, από τότε που η Κύπρος αξιοποιεί ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΑΟΖ, όλο οπισθοχωρεί. Όλες οι συμφωνίες και τα συμβόλαια γίνονται πάντα με την Κύπρο κι όχι με κάποια κοινότητα. Αυτό είναι θεμελιακό σημείο στη στρατηγική της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος και δημιουργεί ένα όραμα για το μέλλον. 

Οι γεωτρήσεις που προβλέπονται με πολλαπλές συμμαχίες πρέπει να ενισχυθούν και με την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού LNG για να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι έχουν καράβια LNG και βέβαια και οι Έλληνες εφοπλιστές. Αυτή η κίνηση θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να αποτελεί πλατφόρμα στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα η πρώτη που θα είναι ευρωπαϊκή και θα ακολουθεί τον ενεργειακό οδικό χάρτη 2020 και 2050.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση