ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας έδινε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο και προέβλεπε την στρατολόγηση αυτοχθόνων στη χωροφυλακή
Του Νίκου Λυγερού
Επειδή κηρύχθηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ η Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου είχε αποδεχθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που υπέγραψε η Αλβανία στις 23 Ιουνίου 1914, αυτό δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Όμως δεν αναιρέθηκε ποτέ από οποιαδήποτε συνθήκη.
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας έδινε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο και προέβλεπε την στρατολόγηση αυτοχθόνων στη χωροφυλακή, την απαγόρευση παραμονής από μη εντόπιους στην περιοχή σε στρατιωτικές μονάδες, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός από τις τρεις πρώτες τάξεις όπου τα αλβανικά ήταν και αυτά υποχρεωτικά, τη θρησκευτική διδασκαλία στα ελληνικά.
Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της πίεσης του τότε Πρωθυπουργού άσκησε πιέσεις πάνω στον Γιώργο Χρηστάκη-Ζωγράφο να μην προβάλλει επιπλέον αξιώσεις και να το επικυρώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν.
Διότι η κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου ήθελε οι Μεγάλες Δυνάμεις να εγγυηθούν, αφού το εγκρίνουν, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Μόνο οι εκπρόσωποι της Χειμάρρας δεν αποδέχτηκαν την επιμονή του Πρωθυπουργού να υποχωρήσουν οι Βορειοηπειρώτες. Αλλά σε κάθε περίπτωση το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραμένει ζωντανό.