ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στόχος της κυβέρνησης

«Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν κεντρικό πολιτικό στόχο αυτής της κυβέρνησης.»

No profile pic

Του Σωκράτη Βαρδάκη


 

Η επέκταση των 4 πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σηματοδοτεί για την χώρα μας, μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τον κόσμο της εργασίας, που παραβιάστηκαν από προηγούμενες Κυβερνήσεις, στο βωμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους. Πολιτικών που εν τέλει αποδείχθηκαν εντελώς αναποτελεσματικές, καθώς οδήγησαν σε συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οξύνοντας σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα.

Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων που οδήγησαν σε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και ισοπέδωση της κοινωνίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κατάφερε να ανατρέψει τις λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες ισοπέδωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξησαν την ανεργία, την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η επαναφορά των οποίων θεσμοθετήθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση και με τις οποίες μπορούν οι εργαζόμενοι πλέον να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, ισχυροποιούν την διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων μετά από 8 χρόνια υποβάθμισης και τους θωρακίζουν απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η επέκταση των 4 κλαδικών συμβάσεων στον τουρισμό, ναυτιλία και τις τράπεζες καλύπτει 77.000 εργαζόμενους. Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία. Μέσα από τις επεκτάσεις αυτές αλλά και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης που απαγορεύει σε μία ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του εισοδήματός τους.

Επιβεβαιώνεται και γίνεται πράξη η δέσμευση μας, ότι θα αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία ροή εργασιακής κανονικότητας και η έξοδος από τα μνημόνια θα έχει άμεση και θετική επίδραση στην ζωή των πολιτών και στην ανάκτηση των δικαιωμάτων τους.

Η σημερινή Κυβέρνηση γυρίζει σελίδα, αφήνοντας πίσω μια και καλή τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον κόσμο που υπέφερε περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, που βίωσε την ανεργία, την επισφάλεια και την εργοδοτική ασυδοσία. Σε αυτούς ρίχνουμε το βάρος με την δημιουργία καλύτερων προοπτικών για την απασχόληση και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εν μία νυκτί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012, ο κατώτατος μισθός περικόπηκε κατά 22%, ενώ ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών η περικοπή ήταν 32%, διαμορφώνοντας τον απαράδεκτο υποκατώτατο μισθό.

Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα θεσμοθετήσει αυτή η κυβέρνηση, θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις και θα βελτιώσει άμεσα το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Με βάση τον νόμο που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία, που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή μίας σειράς εκθέσεων από επιστημονικούς φορείς, τον κοινωνικό διάλογο και τέλος, την πράξη της Υπουργού Εργασίας για τον νέο κατώτατο μισθό.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις εκτίναξαν την ανεργία στο 27,9%, ψήφισαν και εφάρμοσαν μέτρα τα οποία απορύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μείωσαν τον κατώτατο μισθό, οδηγώντας σε γενικευμένη ισοπέδωση τους εργαζομένους. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να θεωρούν αυτά τα μέτρα ως καίριες δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να διατηρηθούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με σαφήνεια έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ οι συλλογικές συμβάσεις όπως έλεγε), στην υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών, στα βασικά δηλαδή θεσμικά εργαλεία που επιτρέπουν τη βελτίωση των μισθών των εργαζομένων, ενώ θεωρεί το 8ωρο και τη σταθερή εργασία ξεπερασμένα μοντέλα.

Στον αντίποδα αυτή της αντίληψης, το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης τοποθετεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση των μισθών και την δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Το σχέδιό μας δεν μένει στα χαρτιά. Το κάνουμε πράξη έχοντας μειώσει την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τριάμισι χρόνια, έχοντας περάσει ψηφίσει από τη Βουλή δυο σημαντικούς νόμους που θέτουν κανόνες στις εργολαβίες, θωρακίζουν τους εργαζόμενους απέναντι σε φαινόμενα απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, έχοντας θεσπίσει την προτεραιότητα της ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων από πτωχευμένες επιχειρήσεις, έχοντας επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα και προχωρώντας άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εδώ και 3 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε τον όλεθρο της απώλειας 1.100.000 θέσεων εργασίας που τραυμάτισε βαθιά την ελληνική κοινωνία, όμως μπορούμε πια να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Στόχος μας δεν είναι απλώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά οι θέσεις αυτές να συνοδεύονται με ικανοποιητικούς μισθούς και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν τα νομοθετικά μέτρα που έχουμε λάβει και προανέφερα και η εντατική ελεγκτική δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικά όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας, έχουμε αποδείξει ότι αποτελεί προτεραιότητά μας και η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τη μέρα που αναλάβαμε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με πρώτο το Σ.ΕΠ.Ε, παρεμβαίνουν αποφασιστικά και οι καταγγελίες των εργαζομένων αυξάνονται, καθώς δημιουργείται ξανά η αίσθηση ότι το κράτος δηλώνει παρόν στην υπεράσπισή τους

Η επεκτασιμότητα και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει θετικά 900.000 περίπου μισθωτούς.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση