ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αποχώρηση ως λύση ή πρόβλημα;

Όταν η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι λάθος

No profile pic

Της Ειρήνης Καζαμια


Το παράδειγμα της Αγγλίας και της Ισπανίας δεν είναι πια θεωρητικά.

Και ο καθένας από εμάς βλέπει τώρα με τρόπο χειροπιαστό τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ η διαδικασία αποχώρησης παρουσιαζόταν ως  λύση.

Στην πραγματικότητα βλέπουμε τις επιπτώσεις της αντίδρασης στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη, στις περικοπές του κοινωνικού κράτους, στη βαρβαρότητα των αγορών, στην ύφεση και την ανεργία που πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της  ιδεοληψίας που έχει μετατραπεί σε λαίλαπα για τη δημοσιονομική προσαρμογή όλων μας με βάσει τα μοντέλα που επιβάλλει το Βερολίνο και η πολιτική Σόϊμπλε. 

Μια μερίδα των Άγγλων θεώρησε ότι ο μόνος τρόπος ν’ αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ήταν η έξοδος και τώρα βλέπει την απόλυτη αποτυχία αυτής της προσέγγισης.

Βέβαια οι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής που ήθελαν πάση θυσία αυτήν την έξοδο, δεν τους εξήγησαν ότι είναι η Αγγλία που θα χρωστούσε χρήματα και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το δημοψήφισμα έγινε με λανθασμένο τρόπο και τώρα θα πρέπει να το υποστούν και να βρουν κάποια διορθωτική λύση.

 Έτσι  έγινε και με την Ελλάδα και τώρα κατανοούμε καλύτερα από ποτέ πόσο σωστή ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού Τσίπρα, όταν όλοι του φώναζαν ότι το ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα ήταν η ευκαιρία που του δινόταν να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα μας τα προβλήματα θα λυνόταν αμέσως,  αυτός επέλεξε την συμβιβαστική  λύση του να παραμείνουμε στην  Ε.Ε και το ευρώ ακόμα και όταν η μόνη επιλογή που είχαμε ήταν να υλοποιήσουμε ένα μνημόνιο ακόμα.

Γιατί όταν η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι λάθος, η επιλογή που έχεις δεν είναι να αποχωρήσεις από την Ευρώπη αλλά να παραμείνεις και να παλέψεις να αλλάξει αυτή η πολιτική προς όφελος των λαών της.

Και ενώ τώρα η οικονομία ανακάμπτει και σε λίγους μήνες θα έχουμε την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που μας επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2015, αν είχαμε βγει από το ευρώ ποιος ξέρει σε τι περιπέτειες και δύσκολους ατραπούς θα ήταν εγκλωβισμένη ακόμα η χώρα μας και ο λαός μας.

Αυτό σαν απάντηση σε όσους τολμούν ακόμα να μιλούν  για κωλοτούμπα και  για πολιτική ασυνέπεια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση