Η απαραίτητη παρουσία της γυναίκας στην κοινωνία

Βασίλης Σπυριδάκης
Βασίλης Σπυριδάκης

Δυστυχώς, είναι αρκετοί αυτοί που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την σπουδαιότητα της γυναικείας ύπαρξης και τον σεβασμό με τον οποίο θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται

Του Βασίλη Σπυριδάκη*

Mε αφορμή λοιπόν τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις κακοποιήσεις σε βάρος γυναικών, προβληματίστηκα σχετικά με το ποια είναι η θέση της γυναίκας στην σημερινή εποχή. Ακόμα και σήμερα, ακούμε αναχρονιστικές  απόψεις από άτομα που θεωρούν πως η θέση της γυναίκας πρέπει να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Πρέπει να αναλογιστούμε το γεγονός πως εκατομμύρια γυναίκες πάλεψαν και πολλές μάλιστα θυσίασαν και την ζωή τους για να έχουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία. Δίχως την παρουσία τους, δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σημαντικά πράγματα στη ζωή μας ή να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό πως δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα η επιθυμητή ισότητα μεταξύ των δύο φύλων κάτι που αποδεικνύεται μέσα από περιστατικά υποτίμησης των γυναικών, όπως ανέφερα προηγουμένως, τα οποία καταρρακώνουν σε σοβαρό βαθμό την ψυχολογία τους, ενώ τις περισσότερες φορές δεν έχουν το σθένος να αντιδράσουν φοβούμενες τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν εις βάρος τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πράγματι, έχει αλλάξει σημαντικά η θέση της γυναίκας η οποία μπορεί πλέον να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα από αυτά που επιθυμεί ώστε να γίνει κοινωνικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Επιπρόσθετα, δεν αισθάνεται τόσο έντονη την πίεση από το οικογενειακό της περιβάλλον για άμεση οικογενειακή αποκατάσταση, μια πίεση που ήταν αφόρητη παλαιότερα, όταν ακόμη ήταν εξαιρετικά διαδεδομένος ο θεσμός του <<προξενιού>>. Οι απαραίτητες αλλαγές στην κοινωνική δομή αλλά και η διάδοση νέων αντιλήψεων, την βοήθησαν να ορθώσει το ανάστημα της και να διεκδικήσει τα όσα της αναλογούσαν με αποτέλεσμα ο ρόλος της να εξισώνεται σε αρκετές περιπτώσεις με εκείνον του άντρα και να εστιάζει το ενδιαφέρον της στην επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση. Η σύγχρονη γυναίκα πλέον καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, όπως σε εκείνον της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης γυναίκας κ.α.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή την ανοδική εξέλιξη της γυναίκας, ο άντρας δεν την βλέπει με θετικό μάτι με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παρατηρείται αμηχανία και φόβος απέναντι σε μία δυναμική γυναίκα. Αντιλαμβανόμενος ότι πλέον αυτή μπορεί να σταθεί ισάξια του, συχνά κατακλύζεται από ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, με αποτέλεσμα να του καλλιεργείται μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ακραίο ανταγωνισμό και προσπάθεια διατήρησης της κυρίαρχης θέσης του. Κάποιες φορές μάλιστα, μπορεί να ξεφύγει και εκμεταλλευόμενος πολλές φορές τη σωματική του δύναμη, να προσπαθεί να δείξει πως αυτός κρατά τα ηνία της κατάστασης.

Δυστυχώς, είναι αρκετοί αυτοί που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την σπουδαιότητα της γυναικείας ύπαρξης και τον σεβασμό με τον οποίο θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται, γεγονός που οδηγεί στις απαράδεκτες και απολύτως κατακριτέες περιπτώσεις που θεωρούν την γυναίκα ως ένα αντικείμενο για να ικανοποιήσουν τις άρρωστες σεξουαλικές τους φαντασιώσεις με έναν τρόπο ανήθικο και αρκετά προσβλητικό.  

Τι οφείλουμε εμείς ως άνδρες να κάνουμε; Αποτελεί χρέος μας να στηρίζουμε την γυναίκα με κάθε τρόπο και να της δείχνουμε με την καθημερινή μας συμπεριφορά το πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία της στη ζωή μας. Ένα τέτοιο κλίμα μπορεί να συμβάλλει στην απαραίτητη ισορροπία σε μία σχέση, είτε επαγγελματική είτε ερωτική,  εξαλείφοντας με αυτόν τον τρόπο σε πολλές περιπτώσεις κάποιες από τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη. Με λίγα λόγια, θεωρώ ότι η γυναίκα ασκεί τεράστια θετική επιρροή στην καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας και για το λόγο αυτό οφείλουμε να μην υιοθετούμε παλαιολιθικές και οπισθοδρομικές στάσεις και να υποστηρίζουμε κάθε δράση που στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών για κάθε φύλο. Γιατί όπως είπε και ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: <<Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν>>.



*Φοιτητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ