ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αγία Τριάδα, το Σχέδιο Πόλης, η Πολιτική Προστασία και η Ανάπτυξη
Αν λοιπόν θέλουμε να γίνει το Ηράκλειο μία «πόλη προορισμός» για τους Τουρίστες στην Κρήτη, η οποία σύντομα θα φιλοξενεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, θα πρέπει να «σηκώσουμε τα μανίκια» και με μπροστάρη το Δήμο, να αναπλάσουμε όλο τον εντός των τειχών ιστορικό οικισμό της Παλιάς Πόλης
Του Παναγιώτη Αναστασάκου
Tο Σχέδιο Πόλης της Αγίας Τριάδας, επιτέλους εγκρίθηκε.
Για όποιον ενδιαφέρεται, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τεύχος ΑΑΠ, με αριθμό 150 της 27.07.2018.
Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, έκλεισε μία πολύχρονη περίοδος με προσπάθειες δώδεκα και πλέον ετών των Δημοτικών παραγόντων και των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, η οποία ξεκίνησε θεσμικά το 2006 με την 815/2006 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, η οποία αναφέρεται στην έγκριση της πρότασης για το Σχέδιο Πόλης της Αγίας Τριάδας.
Παρά το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα, είμαστε ακόμη στην αρχή της πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής, αφού θα πρέπει τώρα να συνταχθούν οι Πράξεις Εφαρμογής του Σχεδίου και να εφαρμοστούν, για να ολοκληρωθεί η θεσμική παρέμβαση και να αρθούν όλα τα εμπόδια για την ανάπτυξη της περιοχής.
Και όταν λέμε ανάπτυξη της περιοχής και δεν μπορείτε να τη φανταστείτε, δέστε την στην Παλιά Πόλη των Χανίων ή του Ρεθύμνου. Εκεί, η επισκεψιμότητα, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα, με ότι άλλο αυτά σημαίνουν για την ευημερία των κατοίκων, είναι πολύ ψηλά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η έγκριση του Σχεδίου Πόλης στην Αγία Τριάδα, είναι μία καλή εξέλιξη, η οποία έχει θετικές αλλά και υποχρεωτικές θα έλεγα προοπτικές που είναι:
- Κάποιοι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή, τα οποία όπως είναι σήμερα έχουν αρτιότητα και δεν έχουν άλλες εκκρεμότητες τακτοποίησης, μπορούν από τώρα να σχεδιάσουν τις οικοδομικές επενδύσεις τους στην περιοχή, καταθέτοντας αιτήσεις για άδειες οικοδομής, επισκευές και για αναπαλαιώσεις κτισμάτων. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια οικόπεδα, μεγάλα και μικρά, τα οποία σήμερα, αν κάνει κανείς καμία βόλτα στην περιοχή, είναι ορατά.
- Ο Δήμος θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για να ολοκληρώσει τις Πράξεις Εφαρμογής. Δύσκολη διαδικασία αλλά υποχρεωτική. Έτσι θα απελευθερωθούν όλα τα οικοδομήσιμα οικόπεδα καθώς και τα παλαιά κτίσματα που πρέπει να επισκευαστούν. Το Airbnb δίνει σήμερα εξαίρετες προοπτικές για όλα τα κτίσματα αυτά.
- Ο Δήμος θα μπορεί από τώρα, να μελετά και να αναπλάθει τους δημόσιους χώρους (δρόμους – πλατείες) της Αγίας Τριάδας, γιατί θα πρέπει να το παραδεχθούμε ότι αργήσαμε πολύ στο θέμα αυτό. Θα μπορούσε π.χ. να ξεκινήσει από την Δελημάρκου η μελέτη ανάπλασης της οποίας είναι από χρόνια έτοιμη. Τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν ήδη αναπλάσει τους παλαιούς διατηρητέους οικισμούς που υπάρχουν μέσα στην πόλη και οι επιχειρηματίες όπως προανέφερα, έχουν ήδη επενδύσει στις περιοχές αυτές. Το αποτέλεσμα, είναι και ορατό και ζηλευτό. Οι πόλεις αυτές είναι γεμάτες επισκέπτες.
- Το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και να βρει λύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας (κυρίως διανοίξεις οδών για τα σωστικά συνεργεία, καθορισμός χώρων συγκέντρωσης, καθορισμός οδών διαφυγής κλπ), για να αισθάνονται επιτέλους οι πολίτες και επισκέπτες της περιοχής ασφαλείς.
- Και τέλος επειδή η «περιπέτεια» της έγκρισης του σχεδίου πόλης στην Αγία Τριάδα η οποία κατά τους αρμοδίους θεωρείται ως «πιλότος» για την αναθεώρηση του σχεδίου ολόκληρης της υπόλοιπης εντός των τειχών Παλιάς Πόλης, να ξεκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για το σχέδιο της πόλης, γιατί τα δώδεκα χρόνια που περιμέναμε για την Αγία Τριάδα, είναι πράγματι πάρα πολλά.
Αν λοιπόν θέλουμε να γίνει το Ηράκλειο μία «πόλη προορισμός» για τους Τουρίστες στην Κρήτη, η οποία σύντομα θα φιλοξενεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, θα πρέπει να «σηκώσουμε τα μανίκια» και με μπροστάρη το Δήμο, να αναπλάσουμε όλο τον εντός των τειχών ιστορικό οικισμό της Παλιάς Πόλης, με αρχή από την Αγία Τριάδα.
Αυτό το χρωστά η δική μας γενιά στις επόμενες και κατά συνέπεια είναι και παραμένει, μία διαχρονική υποχρέωση των Δημοτικών παραγόντων.