ΑΠΟΨΕΙΣ

Φυγή προς τα εμπρός για τον τεχνικό κόσμο

Αγκάθι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που οφείλει να έχει το ΤΕΕ, αποτελεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό αλλά και η αποστροφή των νέων αποφοίτων μηχανικών από τις συλλογικές διαδικασίες.

No profile pic

Του Δημήτρη Σαρρή

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Aπό τα χρόνια της βαθιάς κρίσης δείχνει πως μεταβαίνει σε μονοπάτια οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος των μηχανικών σε αυτή την νέα κατάσταση αναδεικνύεται ως νευραλγικός, τόσο γιατί ως ομάδα εργαζομένων επλήγησαν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη στα χρόνια της κρίσης, όσο και χάρη στην επιστημονική ιδιότητα που διακρίνει τον κλάδο.

Στα νέα αυτά αχαρτογράφητα νερά ο τεχνικός κόσμος μέσα από τα συλλογικά του όργανα πρέπει να διεκδικήσει την μια για πάντα φυγή προς τα εμπρός από τις στρεβλώσεις και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος καθώς και την μετάβαση σε ένα νέο ευνομούμενο-δίκαιο πλαίσιο ανάπτυξης και εργασίας με σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Αγκάθι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που οφείλει να έχει το ΤΕΕ, αποτελεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό αλλά και η αποστροφή των νέων αποφοίτων μηχανικών από τις συλλογικές διαδικασίες.

Προέρχομαι από μια γενιά που έχει απαξιώσει πλήρως τον συνδικαλισμό και την συμμετοχή γενικότερα από το Πανεπιστήμιο μέχρι και τις εθνικές εκλογές. Δυστυχώς οι αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι αρκετές και με βάθος χρόνου. Ειδικότερα στον χώρο του επιμελητηρίου δεν υπήρξαν λίγες οι φορές, που ο πραγματικός ρόλος του ΤΕΕ από τεχνικός σύμβουλος του κράτους και φίλος του Μηχανικού μετατράπηκε σε προπύργιο μηχανισμών και ανελκυστήρα προσωπικής ανέλιξης ορισμένων προσώπων.

Προτεραιότητά όλων μας πρέπει να είναι η προσέγγιση των ανθρώπων που έχουν γυρίσει την πλάτη στις συλλογικές δομές και το ΤΕΕ και κυρίως η προσέγγιση των νέων, που λίγα γνωρίζουν για αυτό και συνήθως τα κακώς κείμενα. Μονάχα με την συμμετοχή ενός ευρύτερου κοινωνικού ρεύματος του τεχνικού κόσμου μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε ένα μαζικό και κατ’ επέκταση δυνατό ΤΕΕ, που θα είναι δίπλα στον μηχανικό.

Οδικός χάρτης για αυτό αποτελεί η δημιουργική έκφραση των αναγκών του τεχνικού κόσμου και ιδιαιτέρα των νέων μηχανικών μέσα από ένα αυθεντικό κίνημα της λογικής με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών μπορεί να παίξει αυτό τον κρίσιμο ρόλο ως γέννημα από τα σπλάχνα του τεχνικού κόσμου και της κοινωνίας. Ως μία παράταξη ή καλύτερα ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν επιδείξει τόσο συνέπεια στις δεσμεύσεις τους όσο και ευθύνη απέναντι στον κόσμο που την εμπιστεύεται.

Τα νέα όργανα που θα αναδειχθούν από την εκλογή της 3ης Νοεμβρίου έχουν χρέος να σκύψουν επάνω από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας και με αποφασιστικές και πρακτικές κινήσεις να δώσουν λύσεις.

Από την σκοπιά του νέου εργαζόμενου-μηχανικού εντοπίζω 3 άξονες που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα των νέων οργάνων και μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο να προκύψουν και οι ανάλογες λύσεις.

Πρώτον από την σκοπιά των εργασιακών δικαιωμάτων. Σήμερα οι νέοι μηχανικοί βιώνουν μία πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα εργασιακή εκμετάλλευση και παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: ανεργία ή ανασφάλιστη και μαύρη εργασία. Στο ζήτημα αυτό το ΤΕΕ οφείλει να κάνει κατάλληλες δράσεις για την προστασία του νέου μηχανικού, όπως:

• Δημιουργία «Παρατηρητηρίου Εργασίας» με σκοπό την παρατήρηση φαινομένων ανασφάλιστης εργασίας καθώς και κακών συνθήκων (υπερεργασία, καθυστέρηση πληρωμών κ.α.).

• Κίνητρα σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων μηχανικών.

• Μητρώο αξιολόγησης Εργοδοτών.

• Δημιουργία «Κέντρου Απομακρυσμένης Εργασίας» για την προσέλκυση εργασιών από το εξωτερικό, που μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Δεύτερον από τον άξονα της Επιστήμης και της Γνώσης. Η υπόσταση του ΤΕΕ πέρα από συλλογική είναι πρωτίστως επιστημονική. Το ΤΕΕ θα πρέπει να πρωτοστατεί στην συνεχή επιμόρφωση των μηχανικών με τις νεότερες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Το φαινόμενο της άνθησης της παραπαιδείας ακόμα και στον επαγγελματικό κλάδο καλύπτοντας το κενό γνώσης είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Το Τεχνικό Επιμελητήριο οφείλει να φέρει τον απόφοιτο του ‘80, του ‘90 του ’00 στην γνώση του 2020. Τέτοιες δράσεις από την πλευρά του ΤΕΕ μπορούν να είναι οι εξής:

• Δημιουργία Φορέα Σεμιναρίων στα πρότυπα Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.

• Σύγχρονα επαγγελματικά σεμινάρια, εξάσκηση σε συνθήκες πεδίου, Workshops, εκμάθηση νέων λογισμικών με πιστοποίηση παρακολούθησης.

• Πρακτική Άσκηση μέσω του ΤΕΕ για νέους μηχανικούς χωρίς προϋπηρεσία.

• Εμβάθυνση στην ψηφιοποίηση των εφαρμογών, εξοικείωση μηχανικών με τις νέες τεχνολογίες.

Τρίτον από το μετερίζι της κοινωνικής ευθύνης το Τεχνικό Επιμελητήριο - και σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος - θα πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να είναι παρόν στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Με όπλο την επιστημονική γνώση αλλά και το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς το ΤΕΕ πρέπει να προβεί σε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως:

• Εκπαίδευση των μηχανικών επάνω στις πιο σύγχρονες και βέλτιστες περιβαλλοντικά τεχνολογίες

• Προβολή στρατηγικών για τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας με κατεύθυνση την Βιωσιμότητα.

• Συμβολή στην χάραξη πλάνου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά περιοχή και ανάδειξη απαιτούμενων έργων υποδομής.

• Δημιουργία μητρώου μηχανικών ανά περιοχή σε περιπτώσεις Φυσικών Καταστροφών.

Στόχος σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν θα πρέπει να είναι η αναμέτρηση μηχανισμών ή η εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών…Στόχος θα πρέπει να είναι η παραγωγή θέσεων και πολιτικών, που θα κάνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο ένα ισχυρό σύμμαχο για την κοινωνία και τον τεχνικό κόσμο.

Σε αυτή την κρίσιμη μάχη η ΔΗΣΥΜ μπορεί μέσα από τις αξίες, την ευθύνη και τις θέσεις της να συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία ενός σύγχρονου Δημοκρατικού ΤΕΕ κοντά στον Μηχανικό και τις ανάγκες του.

Στις 3 Νοέμβρη αλλάζουμε τα όρια ! Φέρνουμε τον μηχανικό στο επίκεντρο!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση