ΑΠΟΨΕΙΣ

Έρχεται η υπογραφή για το θαλάσσιο οικόπεδο 2

Μια πρώτη υλοποίηση πρακτική του οράματος της ελληνικής ΑΟΖ

No profile pic

Του Νίκου Λυγερού


Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται στους περισσότερους ειδικά με τις τωρινές συνθήκες, θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού υδρογονανθράκων που άρχισε το 2014.

Είναι βέβαια μια πρώτη υλοποίηση πρακτική του οράματος της ελληνικής ΑΟΖ και μια επιβεβαίωση ότι τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας αποτελούν ένα πόλο έλξης ακόμα και για μια ισχυρή κοινοπραξία. Έτσι όσοι δεν πίστεψαν ποτέ στην ελληνική ΑΟΖ ή θεωρούσαν ότι είναι μόνο και μόνο ένα νομικό σχήμα, πρέπει να παραδεχτούν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από όλα τα σενάριά τους. Επίσης όσοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στην ελληνική ΑΟΖ, πρέπει τώρα να μαζευτούν και να βρουν δικαιολογίες για την άρνησή τους.

Η υπογραφή θα γίνει μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη με την παρουσία του Υπουργού ΥΠΕΝ, του Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, του Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, του Αντιπροέδρου του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, του εκτελεστικού αντιπροέδρου Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και του Προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων. Έτσι κανείς δεν θα μπορέσει να αρνηθεί ή ακόμα και να απαξιώσει αυτό το κατόρθωμα που γίνεται στην ελληνική ΑΟΖ.

Με άλλα λόγια ο αγώνας που δίνουμε τόσα χρόνια για το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας βλέπει τώρα τους πρώτους καρπούς. Όσοι πίστεψαν θα δικαιωθούν επιτέλους με αυτή τη νέα πράξη ενός έργου του Ελληνισμού. Μετά από την αρχή της εξόρυξης του ζεόλιθου στη Θράκη, τώρα βλέπουμε την αρχή της έρευνας υδρογονανθράκων σε μεγάλη εμβέλεια με ισχυρούς παίκτες οι οποίοι δεν έχουν μόνο δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Έτσι το συμμαχικό πλαίσιο ενεργοποιείται επί του πρακτέου στην Ανατολική Μεσόγειο με την ΑΟΖ της Ελλάδας να παίζει ένα σημαντικό ρόλο που αναμένεται να είναι τεράστιος στο μέλλον λόγω των αποθεμάτων της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση