ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων στην πλάτη της Κρήτης για το προσφυγικό
"'Οσον αφορά την εμπλοκή της Κρήτης στον σχεδιασμό, αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την απουσία της “Πολιτικής” σε ένα κατεξοχήν πολυσύνθετο πολιτικό ζήτημα"
του Αποστόλη Λουλουδάκη*
Η κάθοδος του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στην Κρήτη άνοιξε χωρίς λόγο τους ασκούς του Αιόλου και έδωσε την αφορμή για ένα επικοινωνιακό παιγνίδι εντυπώσεων που τορπιλίζουν το θετικό κλίμα συνεργασίας που υπήρχε μέχρι σήμερα για τη χάραξη και την εφαρμογή ενός καλά οργανωμένου σχεδίου στην Κρήτη με βάση την πολιτική προσέγγιση του θέματος για ένα τόσο κορυφαίο πρόβλημα με τεράστιες εθνικές διαστάσεις. Οι διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις του θέματος από Υπουργούς που εμπλέκονται άμεσα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, κ. Βίτσα και κ. Μουζάλα, όσον αφορά την εμπλοκή της Κρήτης στον σχεδιασμό, αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την απουσία της “Πολιτικής” σε ένα κατεξοχήν πολυσύνθετο πολιτικό ζήτημα με πολλαπλές παραμετρικές διαστάσεις απρόβλεπτων εξελίξεων, σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, και την εκφρασμένη πολιτική των ξενοφοβικών αντιδραστικών και συντηρητικών κύκλων της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, που θέλουν να μετατρέψουν την χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπων.
Οι απολίτικες προσεγγίσεις και οι διαχειριστικές στρατηγικές που καθιστούν κυρίαρχο τον ρόλο των ΜΚΟ εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.
Τα ψυχικά αποθέματα, τα συναισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης μίας σκληρά δοκιμαζόμενης από την οικονομική κρίση κοινωνίας, οι ηρωικές προσπάθειες των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νησιά και τις περιοχές που δέχτηκαν τις μαζικές προσφυγικές ροές, πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και παράπλευρα ενός καλά οργανωμένου Εθνικού Σχεδιασμού με ευθύνη κύρια της Κυβέρνησης και του συνόλου του πολιτικού συστήματος.
Οι ανεύθυνες, καιροσκοπικές και ιδιοτελείς αντιλήψεις που δεν αντιλαμβάνονται τον εθνικό χώρο σαν ένα ενιαίο σύνολο, αλλά θεωρούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης ως ένα απομονωμένο γεγονός που αφορά μόνο κάποιες περιφέρειες της χώρας εκφράζουν την πιο χυδαία και αντιδραστική πλευρά μιας απολίτικης πολιτιστικής υποκουλτούρας.
Με σεβασμό στην δημοκρατική παράδοση της Κρήτης, με πνεύμα σοβαρότητας, συνεννόησης και ενότητας πρέπει να απαιτήσουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση την συνδιαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδιασμού με διακριτούς ρόλους Κεντρικού Κράτους - Περιφέρειας - Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς αποκλεισμούς και με απευθείας ροή της χρηματοδότησης σε αυτούς τους φορείς που αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαχείρισης του προσφυγικού. Σε αυτούς που ματώνουν κυριολεκτικά στην σκληρή πραγματικότητα της διαχείρισης της καθημερινότητας αντιμέτωποι ακόμα και με τα γρανάζια των αναχρονιστικών γραφειοκρατικών δομών της Δημόσιας Διοίκησης.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την αυτοδιοίκηση συγκυρία που έχουν ανοίξει όλα τα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η συνταγματική αναθεώρηση, η αποκέντρωση, ο μετασχηματισμός του κράτους, οι άστοχες κυβερνητικές πρακτικές κάποιων Υπουργών εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τορπιλίζουν κάθε ειλικρινή προσπάθεια για ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο.
Είναι κρίμα η κοινωνική ανοχή να σπαταλάτε από κάποιους παράγοντες σε ανούσιες επικοινωνιακές πολιτικές φτηνού παλαιοκομματισμού.
Η πολιτική επένδυση “στα πλαίσια της διεύρυνσης” σε τοπικά πελατειακά συστήματα παλιών “συντρόφων” επιταχύνει την διαδικασία της κοινωνικής απομόνωσης της κυβέρνησης και του κομματικού της μηχανισμού από τις ζωντανές συλλογικές και ατομικές προσπάθειες του ευρύτερου περιβάλλοντος της οικονομίας, της εργασίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της γνώσης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδεικνύει τον αυτόνομο πολιτικό της ρόλο, να λειτουργεί στα πλαίσια της συνταγματικά κατοχυρωμένης Διοικητικής Αυτοτέλειας με όρους ισοτιμίας, ανεξαρτησίας, χωρίς κηδεμόνες και με διακριτούς ρόλους.
Η πολιτική ευθύνη του αναπτυξιακού ελλείμματος στην Κρήτη χρεώνεται αποκλειστικά στους αντιδημοκρατικούς όρους λειτουργίας ενός υποτελικά συντεταγμένου, ενσωματωμένου και ταυτισμένου τοπικού συστήματος εξουσίας με τις δομές και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης της κομματικής λειτουργίας του κράτους.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες - και στο βαθμό που επέλεξε την Κρήτη ως εκλογική του περιφέρεια - για μια διευρυμένη συνάντηση-ημερίδα με τους φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας.
Οι αιφνιδιαστικές, επιλεκτικές, άστοχες, ερασιτεχνικού τύπου επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα κάποιων Υπουργών σηματοδοτεί περισσότερο την προσπάθεια αναπαραγωγής του παλαιοκομματικού μοντέλου διακυβέρνησης παρά τις μεγάλες και αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η χώρα μας σε συνθήκες κανονικότητας.
* ο Απ. Λουλουδάκης είναι δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου και Μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ