ΑΠΟΨΕΙΣ
Blue Whale Challenge - Μια επικίνδυνη πρόκληση!
Οι ομάδες στόχου των «σκοτεινών» εντολέων αποτελούν άτομα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή που επιζητούν να τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον
του Γιώργου Σαριδάκη
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς η εμφάνιση και αυξητική τάση ενός νέου διαδικτυακού «παιχνιδιού» με άκρως επιβαρυντικό χαρακτήρα για την υγεία ανήλικων ατόμων (μαθητών), με τις αρμόδιες αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό - σε διεθνές επίπεδο - για την έγκαιρη αναγνώριση και πρόληψη του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.
Η εν λόγω διαδικτυακή πρακτική αναφέρεται με την χαρακτηριστική ονομασία Blue Whale Challenge (Δοκιμασία - Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»), ενώ η εξάπλωση του φαινομένου συνίσταται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (Social Media).
Ειδικότερα, ο ιδιότυπος αυτός κώδικας αφορά την προσέγγιση ανήλικων ατόμων που βρίσκονται στην εφηβεία (κυρίως κοριτσιών) με σκοπό τη συμμετοχή τους σε μια σειρά δοκιμασιών διάρκειας πενήντα ημερών, διάστημα κατά το οποίο δέχονται οδηγίες από άγνωστο διαδικτυακό εντολέα ώστε να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις που επιφέρουν την καταξίωση τους ως προς το «παιχνίδι», αλλά συγκεκαλυμμένα λειτουργούν αρνητικά ή επιβαρυντικά για την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Η σημειολογία του «παιχνιδιού» - εκτός των άλλων - βασίζεται στον έλεγχο, την καθυπόταξη και τον εξαναγκασμό των ανήλικων συμμετεχόντων όπου με πλήρη υπακοή ακολουθούν τις οδηγίες και εκτελούν τις ανατεθείσες αποστολές που ορισμένες φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ίδια τη ζωή (αυτοτραυματισμοί, ψυχολογική πίεση, μέχρι και αυτοχειρία).
Οι ομάδες στόχου των «σκοτεινών» εντολέων αποτελούν άτομα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή που επιζητούν να τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον, που διακατέχονται από ναρκισσιστικά στοιχεία ή απλώς ενεργούν από το πηγαίο αίσθημα που γεννά η παιδική περιέργεια. Έτσι παρασύρονται σε μια νοσηρή αλληλουχία που ορισμένοι - εν κρυπτώ - επιδιώκουν μέσω της επιβολής μεθόδων εξουσίας και δύναμης να καλύψουν τις όποιες ψυχοσυναισθηματικές τους ελλείψεις ή ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο μιας δυσλειτουργικής ιδιωτικότητας.
Ως εκ τούτου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους οικείους ή σχετιζόμενους με παιδιά και εφήβους (εγκαθίδρυση πλαισίου εμπιστοσύνης, παρατήρηση και ορισμός δικλείδων ασφαλείας πλοήγησης στο διαδίκτυο) προκειμένου να υπάρξει άμεση ανίχνευση τέτοιων περιστατικών και αναζήτηση συνδρομής ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών.
Τέλος, οι «άνθρωποι» αυτοί θέλοντας να ικανοποιήσουν τα ακραία τους ένστικτα επιβουλεύονται και σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι την ιδιαιτερότητα που συνάδει με την ευαισθησία της παιδικής ηλικίας… γι’ αυτό, λοιπόν, έχουμε χρέος (γονείς ή μη, εκπαιδευτικοί ή όχι, ειδικοί ή όχι) σε κοινή γραμμή και προσπάθεια να θέσουμε τους όρους αναχαίτισης ή κατάργησης, εντελώς, από το σύστημα του ηλεκτρονικού εισβολέα του τρόμου· πριν εισχωρήσει (βιαίως) στο μυαλό και τη συνείδηση των παιδιών, πριν τραυματίσει το σώμα και την ψυχή κάθε αθώας παιδικής ύπαρξης.
Για κάθε σχετική πληροφορία, συμβουλή ή καταγγελία τέτοιων περιστατικών οι πολίτες (βάσει ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ) μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:
• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
• Μέσω twitter : @ CyberAlertGR
* Ο Γιώργος Σαριδάκης είναι κοινωνικός λειτουργός