ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτό το έργο στην Κρήτη το έχουμε ξαναδεί!
Οι πάντες γνωρίζουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο νησί, ξέρουν και τις αιτίες- θέλουν όμως να χτυπήσουν τη ρίζα του κακού;
Του Κώστα Α. Μπογδανίδη
Πιο μικρό καλάθι δεν γίνεται να κρατάμε. Οι δηλώσεις του υπουργού ότι παίρνει πάνω του τον Μυλοπόταμο και την εν γένει παραβατικότητα στην Κρήτη προφανώς δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας για το ότι κάτι επιτέλους θα κινηθεί , θα υπάρξει εντονότερη αστυνόμευση και θα τρομοκρατηθούν οι τρομοκρατούντες την ενδοχώρα και όχι μόνο. Αλλά μέχρι εκεί. Ιδανικά σε μια χώρα που όλα θα λειτουργούσαν σε κανονικές συνθήκες αστυνομικές δυνάμεις θα ήταν παντού, έλεγχοι θα γινόταν σε καθημερινή βάση, τίποτα δεν θα χαριζόταν στους λίγους, αλλά δραστήριους παρανόμους. Κι όλο αυτό θα συνδυαζόταν με ένα πρόγραμμα για να ασκηθούν οι νέες τουλάχιστον γενιές σε κάτι πιο παραγωγικό, συγχρόνως νόμιμο και κοινωνικά αποδεκτό.
Αυτό είναι ασφαλώς μια ωραία θερινή φαντασίωση, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού πάντα υπάρχει ο ρεαλισμός. Γιατί γνωρίζουμε πως δεν είναι ούτε ο πρώτος και δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος υπουργός Δημόσιας Τάξης- Προστασίας του Πολίτη που λέει ότι θα πατάξει την παραβατικότητα στο νησί. Έχουμε δει πολιτικούς να λένε και να μην κάνουν, έχουμε δει υπουργούς να κάνουν κινήσεις για το θεαθήναι ή να δίνουν εντολές που εκτελούνται προσωρινά και μετά πάλι τα ίδια…
Deja vu ,λοιπόν, που λένε και στο χωριό μου. Αλλά υπάρχει μια μικρή αχτίδα ελπίδας σε όλη αυτή την ιστορία μετά την επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη και δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι σύσσωμη η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας έχει καταγωγή από το νησί- αυτό είναι μάλλον τροχοπέδη τις περισσότερες φορές, παρά πλεονέκτημα.
Που είναι η ελπίς; Στο ότι στην κλειστή σύσκεψη που έγινε «αξιωματικοί και διοικητές και από άλλες περιοχές του νησιού, στηλιτεύοντας την κατάσταση που έχει "ξεφύγει" και υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι΄ αυτό φέρει το γεγονός ότι δίνονται ανεξέλεγκτα επιδοτήσεις και μάλιστα ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ».
Causa latet, vis est notissima, όπως θα σχολίαζαν οβιδιακά οι Μυλοποταμίτες. Η αιτία είναι κρυμμένη, το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο.
Ναι, είναι μία από τις αιτίες του κακού -φυσικά όχι η μοναδική- και μόλις αναφέρθηκε αυτό το «καρκίνωμα της επιδότησης» χαμός από τους παροικούντες στην ενδοχώρα του νησιού! Γράφεται, λέγεται τόσο καιρό για παράνομες δραστηριότητες , για όπλα και λοιπές αθλιότητες ουδενός το αυτί ιδρώνει. Μόλις αναφέρθηκε η επίμαχη φράση εκεί να δεις…αντιδράσεις! Ήντα πες μρε!
Τι σημαίνει αυτό; Πως πράγματι οι ψεύτικες επιδοτήσεις είναι μία γενεσιουργός αιτία που λόγω της άθλιας διαχείρισης έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα με πολλές προεκτάσεις.
Ναι, είναι μία από τις αιτίες του κακού που πρέπει να παταχθεί! Με την αστυνομία; Όχι φυσικά. Χρειάζονται κι άλλα συνοδά μέτρα, αυστηρός έλεγχος του πώς δίδονται οι επιδοτήσεις, ποιοι τις παίρνουν και γιατί. Παλιότερα υπήρχε μια λογική να συνδεθεί η επιδότηση και με τη νομιμότητα, να μην παίρνει κανένας ούτε ευρώ ή δραχμή εάν είχε προβλήματα με το νόμο (τι κομψά που το λέω…), αλλά αυτό πήγε περίπατο καθώς πλέον όσο πιο…παράνομος τόσο πιο πολλές επιδοτήσεις παίρνεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια το ρόλο των παρανομούντων τον έπαιζαν κομματικοί παράγοντες, Γκρούεζες. Μπορούν να αναζητήσουν οι αρχές ποιοι δηλώνουν τα…Λευκά Όρη και το φαράγγι της Σαμαριάς βοσκότοπο, ποιοι δηλώνουν ακόμη και τα βουνά της Πελοποννήσου γιατί έχουν εξαντλήσει τα εδώ όρη! Ποιοι χωρίς ούτε μία αίγα παίρνουν 70 και 80 χιλιάρικα τον χρόνο.
Θα λυθεί το πρόβλημα με το να κοπούν οι επιδοτήσεις; Όχι. Αλλά από κάπου- εκτός από την αστυνόμευση- πρέπει να αρχίσουν.
Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος