ΑΠΟΨΕΙΣ

Απαντήσεις μέσα στο δημοκρατικό περιβάλλον

Τα βιώματα των χρόνων της κρίσης δεν μας επιτρέπουν άλλες εύκολες και ανέξοδες λύσεις, η επιστροφή σε διχαστικές και πολωτικές λογικές

Απαντήσεις μέσα στο δημοκρατικό περιβάλλον

Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *

Η Ελληνική Δημοκρατία, διανύοντας ήδη σαράντα οκτώ έτη από την επαναφορά της, μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή γεωπολιτική της αναφορά, στην ευρωπαϊκή και ατλαντική της διάσταση, αντιμετωπίζει σήμερα, όπως και όλη η διεθνής κοινότητα, όσα περιγράφει στο άρθρο του «Το τέλος της σύγχρονης ιστορίας», ο π. ΥΠΕΞ της Γερμανίας και εμβληματική ηγετική προσωπικότητας των Γερμανών Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ : την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή, την πανδημία, μεγάλους πολέμους, έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, διαταραχές στο διεθνές εμπόριο στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σοβαρές ελλείψεις στους κλάδους της διατροφής και της ενέργειας.

Τα όσα βιώσαμε την τελευταία 15ετία, από λάθη δικά μας στην άσκηση πολιτικής, ακόμα και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άφηναν πίσω τους την οικονομική κρίση και συμφωνώντας σε ένα κοινά αποδεκτό από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πλαίσιο συνεννόησης, εμείς κινούμασταν πάνω στον άξονα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, των καταλοίπων των Πλατειών. 

Εντός του Κοινοβουλίου, με την ψήφο δυστυχώς τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, εισήλθαν θιασώτες του ναζισμού, αρνητές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, που δεν απέκρυπταν τις προθέσεις τους. Ήταν αυτοί που κατέλαβαν τις Πλατείες κατά την διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας, εκεί όπου διατυπώνονταν ακραίες θεωρίες, ευκαιριακές και περιθωριακά ιδεοληπτικές προσεγγίσεις.

Αντί της αναζήτησης υπεύθυνων πολιτικών σκέψεων, επιλέγαμε να ακούμε την κάθε ακραία φωνή, να αναβιώνουμε νέους διχασμούς, να αρνούμαστε την συνεννόηση ακόμα και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να περιφέρουμε ανά την Ευρώπη τον ναρκισσισμό της υπερήφανης διαπραγμάτευσης και της δημιουργικής ασάφειας. Να επιλέγουμε μια τακτική ρήξης με την ΕΕ, να καταφεύγουμε σε ένα δημοψήφισμα καιροσκοπισμού, το ΟΧΙ του οποίου μετατράπηκε κάτω από μια άτακτη υποχώρηση σε ένα τρίτο μνημόνιο. Από μια τρικομματική κυβέρνηση αριστερών ριζοσπαστών, αντιευρωπαϊστών εθνικολαϊκιστών και ενός ανύπαρκτου οικολογικού σχήματος.

Τα βιώματα των χρόνων της κρίσης δεν μας επιτρέπουν άλλες εύκολες και ανέξοδες λύσεις, η επιστροφή σε διχαστικές και πολωτικές λογικές, να διατυπώνονται σκέψεις για σενάρια πολιτικών ταυτίσεων και συνεργασιών, με το μόρφωμα Βαρουφάκη, που αμετανόητα περιφέρει την παραδοχή του για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Η χώρα πρέπει να βαδίσει τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές με την λήξη της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Και το πολιτικό σύστημα, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να διαμορφώσουν στρατηγικές που στοχευμένα θα δίνουν απαντήσεις στις μεγάλες εθνικές αναφορές, μέσα στο πλαίσιο των σταθερών, συμμαχικών, πολιτικών, αμυντικών και οικονομικών κατευθύνσεων της χώρας. 

Απαντήσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που θα κυριαρχεί η πολιτική ευθύνη, η σύνθεση, με την πεποίθηση ότι ένα νέο πολιτικό περιεχόμενο, απαιτεί υψηλές προτεραιότητες, βαθιές προγραμματικές μεταρρυθμίσεις.  

 

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης , είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο Cretalive.gr 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση