ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλαγή κουλτούρας και σχέδιο για την επανεκκίνηση του συστήματος μεταμοσχεύσεων
Το πολύτιμο μέσο για την μεταμόσχευση είναι η δωρεά οργάνων. Δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μετά το θάνατο, αλλά και από ζώντες δότες μπορεί να δοθεί ένα νεφρό και μέρος του ήπατος τους.
Του Βαγγέλη Παπαδάκη
Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα εορτασμού της δωρεάς οργάνων και ιστών 1/11/2021, Θα ήθελα πρώτα από όλα ως ελάχιστο φόρο τιμής, να συγχαρώ όλους όσους επιλέγουν να γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών, όλους τους ζώντες αλλά και τις οικογένειες των θανούντων δοτών οργάνων και ιστών, που βρήκαν την δύναμη μέσα στην οδύνη και στον πόνο τους, να προχωρήσουν σε αυτή τη μεγαλειώδη πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, δίνοντας ζωή σε πάσχοντες συνάνθρωπους μας.
Η μεταμόσχευση οργάνων και ιστών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής επιστήμης τον 20ο αιώνα. Ενώ όμως ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται η μεταμόσχευση οργάνων και ιστών ως ιατρική θεραπεία, παραμένει περιορισμένη η χρήση της σήμερα, πάρα τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, λόγο της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων.
Το πολύτιμο μέσο για την μεταμόσχευση είναι η δωρεά οργάνων. Δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μετά το θάνατο, αλλά και από ζώντες δότες μπορεί να δοθεί ένα νεφρό και μέρος του ήπατος τους.
Η δωρεά οργάνων και ιστών αποτελεί δώρο ζωής και ελπίδας, πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.
Τα νεφρά είναι το όργανο που συχνότερα χρησιμοποιείτε σε μεταμοσχεύσεις, δίνοντας δώρο ζωής, στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Άλλα όργανα είναι το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, το λεπτό έντερο, το πάγκρεας, ενώ συνεχώς αναπτύσσονται νέα είδη μεταμοσχεύσεων.
Η δωρεάν οργάνων και ιστών διέπετέ από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, κατευθυντήριες οδηγίες, σχέδιο δράσης, συντονισμό και εφαρμογή, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο! Τα παραπάνω την καθιστούν ως διαδικασία νόμιμη και ασφαλή.
Οι Γιατροί, οι Νοσηλευτές, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν ζωτικής σημασίας κομμάτι, όχι μόνο μιας επιτυχούς μεταμόσχευσης, αλλά και της προώθησης γενικότερα της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών.
Η ημιμάθεια, ο φόβος και η άγνοια ,αποτρέπουν τους ανθρώπους να γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων (εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων – εθνικό μητρώο δωρητών οργάνων και ιστών κλπ). Ο ρόλος των επιστημόνων -επαγγελματιών υγείας στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικός τόσο κατά την προ-μεταμοσχευτικη όσο και στην μετα- μεταμοσχευτικη φάση, με την σωστή προσέγγιση, πληροφόρηση, ψυχολογική υποστήριξη και θεραπευτική πρακτική.
Η συνεχής ερευνά σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και η συνεχής και σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της δωρεάς οργάνων και ιστών θα δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς, μειώνοντας τους θανάτους των εν αναμονή ασθενών.
Ο πολίτης μπορεί με ασφάλεια να λάβει όλες απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την δωρεάν οργάνων και ιστών από τους αρμοδίους φορείς αλλά και τους αρμοδίους επαγγελματίες υγείας των υγειονομικών δομών, επιλέγοντας συνειδητά να γίνει δωρητής οργάνων και ιστών, δωρητής ζωής σε πάσχοντες συνάνθρωπους του. Ο καθένας μπορεί εύκολα να δηλώσει την πρόθεσή του να γίνει Δωρητής Οργάνων συμπληρώνοντας τη σχετική κάρτα στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ.
Η ημιμάθεια, ο φόβος και η άγνοια για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η δωρεά οργάνων και ιστών είναι καιρός να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά!
Το 2021 μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έτος επανεκκίνησης του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην χωρά μας ! Η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης όπως αυτή που σχεδιάζεται είναι πολλά υποσχόμενη, όπως πολλά υποσχόμενο παρουσιάζεται να είναι και το δανεισμένο από το Βρετανικό Συστήμα Υγείας (NHS), εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες» (Orgamites2) στα σχολεία της χώρας μας, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών της β’,γ’,δ’,ε΄ και στ’ Δημοτικού, με τα όργανα του σώματός μας, τις λειτουργίες τους, το πως να τα διατηρούμε υγιή, εισάγοντας έτσι τα παιδιά με απλά λόγια στην θαυμαστή ιδέα της μεταμόσχευσης !
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Νοσηλευτής – Οικονομολόγος
Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος