ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγορά τηλεπικοινωνιών σε Ελλάδα και Ευρώπη: Δυναμική και προοπτικές
Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από υψηλή διείσδυση, σταθερή αύξηση των εσόδων και υψηλή κερδοφορία.
Του Βασίλειου Θ. Γαβαλά
«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ισχυρό κλάδο τηλεπικοινωνιών. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους θεσμούς να διαμορφώσουν περαιτέρω ένα πλαίσιο πολιτικών που θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων». Με αυτήν την ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβρη του 2021, οι CEOs των μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει συγκεκριμένες δράσεις αλλά και μια υποστηρικτική πολιτική , με ανάλογο ρυθμιστικό ψηφιακό οικοσύστημα που θα της επιτρέψει να επιτύχει τους ψηφιακούς στόχους που έχει θέσει. Η παρέμβαση αυτή αντικατοπτρίζει το γενικότερο ενδιαφέρον προς την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών. Αναμενόμενη επίσης, πρέπει να θεωρείται και η αναζωογόνηση του ενδιαφεροντος για τις τηλεπικοινωνίες στην χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο. Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από υψηλή διείσδυση, σταθερή αύξηση των εσόδων και υψηλή κερδοφορία. Συνεπώς , Ο τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο τυχαίο δεν είναι , ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει τμήμα αφιερωμένο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πρωταρχικός της στόχος είναι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ψηφιοποίηση καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας στη σημερινή παγκόσμια οικονομία. Σε γενικές γραμμές, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ένας τομέας της οικονομίας που διευκολύνει τη μετάδοση πληροφοριών. Οι εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα περιλαμβάνουν παρόχους τηλεπικοινωνιών, παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών, παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης και άλλες παρόμοιες εταιρείες. Υπάρχει μια σημαντική στροφή προς μια κοινωνία με ψηφιακές δυνατότητες. Το ποσοστό του πληθυσμού που καλύπτεται από 5G στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2021, φτάνοντας το 62% πέρυσι σε σύγκριση με 30% το προηγούμενο έτος. Η αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη διαθέτει διάφορους παίκτες στην αγορά, οι οποίοι καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Συνακόλουθα , αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη καθοδηγείται από τη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και την αύξηση της υιοθέτησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.Όπως είναι φυσικό, Η πανδημία έχει επιταχύνει την απορρόφηση των υπηρεσιών βίντεο, ειδικά της ροής και των βιντεοκλήσεων. Ως αποτέλεσμα, η χρήση δεδομένων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2019. Η σταθερή κίνηση δεδομένων ανά σύνδεση ήταν 191 GB/μήνα το 2019, ενώ 293 GB/μήνα το 2021.
Σε ότι αφορά την χώρα μας, η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ ισχυρό τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον και είναι σε καλή θέση να επεκταθεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αυτό αντικατοπτρίζεται από την αύξηση ιδιαίτερα κατά 38% στο 1,1 δισ. ευρώ, των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων το 2020,σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).Για το ίδιο έτος η συμβολή του κύκλου εργασιών του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας κυμάνθηκε στο 2,9%, ενώ η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ήταν 85,3% (Ιούνιος 2020), κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των τελευταίων δέκα κρατών μελών της ΕΕ.
Η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από υγιή ανάπτυξη και αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις κατά την περίοδο πρόβλεψης, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Η Ευρώπη αναμένεται να αναδειχθεί ως βασική ευκαιρία ανάπτυξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Κατά συνέπεια, Η ανάγκη σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε θέματα τηλεπικοινωνιών και ψηφιακών τεχνολογιών, δημιουργεί θετικό έδαφος για επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές και υπηρεσίες. Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε , όπου η σημασία των τηλεπικοινωνιών είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των λύσεων τηλεργασίας που χρησιμοποιούνται τόσο από φορείς του δημόσιου τομέα όσο και από πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
*Ο Βασίλειος Θ. Γαβαλάς έχει κάνει προπτυχιακές Σπουδές Οικονομικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), Πρακτική Άσκηση στο Γενικό Προξενείο της Βοστώνης, ΗΠΑ. Βοηθός Ερευνητής στο HARVARD KENNEDY SCHOOL, Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Πρώην Σύμβουλος Υπουργού στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σύμβουλος Υπουργού στο Υπουργείο Προστασία του Πολίτη
Φωτογραφία violetkaipa από Creta.vista