ΑΠΟΨΕΙΣ
Άδικη ανακατανομή της εκτός σχεδίου γης από την κυβέρνηση
"Η εκτός σχεδίου δόμηση μπορεί και πρέπει να οριστεί και όπου απαιτείται να περιοριστεί, μόνο μετά την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων κι ως τότε θα πρέπει να παραταθεί το δικαίωμα της «ως έχει σήμερα» εκτός σχεδίου δόμησης"
Του Θοδωρή Δουλουμπέκη
Φαίνεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με προσωπική του απόφαση, προχωρά τελικά στην απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές και την ανακατανομή της προς όφελος των οικονομικά ισχυρών. Παρ΄όλες τις ηχηρές αντιδράσεις της κοινωνίας και του επιστημονικού κόσμου, η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της, θα εφαρμόσουν ένα ακόμη άδικο και σκληρό, κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους συμπολίτες μας, νομοθέτημα.
Σύμφωνα με το Ν. 4759 της κυβέρνησης, από τις 9 Δεκέμβρη 2022 και μετά, κανένα αγροτεμάχιο σε εκτός σχεδίου περιοχή, εμβαδού κάτω των 4 στρεμμάτων που μπορούσε κατά παρέκκλιση να δομηθεί, δε θα μπορεί να χτιστεί στο μέλλον εφόσον, ως την προαναφερθείσα ημερομηνία, δεν έχει λάβει προέγκριση δόμησης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σχέδιο υφαρπαγής της μικρής περιουσίας από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα μη δομήσιμα πλέον αγροτεμάχια και να τα συνενώσουν, δεδομένου ότι ο ίδιος Νόμος που απαγορεύει τη δόμηση σε μικρά αγροτεμάχια, δίνει τη δυνατότητα αυτά, να συνενωθούν και να χτίσουν. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα συνενωμένα μικρά ακίνητα μπορούν να χτίσουν ακόμη και περισσότερα τετραγωνικά από ότι θα έχτιζαν ως μεμονωμένα, φανερώνοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης που την ενοχλεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας μικρής κατοικίας αλλά όχι ενός μεγάλου ξενοδοχείου ή μεγάλης βιομηχανίας στην ίδια θέση.
Η κυβέρνηση εκτελεί τη βίαιη ανακατανομή γης, υπέρ των μεγάλων «φίλων» της, με δόλο και πρόθεση, καθώς επί 2 χρόνια από όταν έφερε το Νόμο στη Βουλή, δεν έχει δώσει, επί σκοπού, τα εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό σε υπηρεσίες δόμησης κι άλλες, εμπλεκόμενες στην προέγκριση οικοδομικής άδειας, υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέρθουν στα αιτήματα για τη χορήγηση των απαραίτητων εγκρίσεων.
Αφού η κυβέρνηση έθεσε αυθαίρετα μια «ημερομηνία λήξης» της μικρής ιδιοκτησίας, δε φρόντισε η ίδια να είναι συνεπής με τους «περιβαλλοντικούς» στόχους που προσχηματικά, προφανώς, επικαλείται. Χωρίς κυρωμένους δασικούς χάρτες, χωρίς Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, για τα οποία η κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά και δεσμεύτηκε για περισσότερα μέσω του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κων/νος Δοξιάδης» και του Ταμείου Ανάκαμψης, εμμένει στο να εφαρμόσει το Νόμο για τους πολίτες χωρίς ή ίδια να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της απέναντι τους. Προφανώς τη νοιάζει να εφαρμόσει μόνο τις δεσμεύσεις που κρύβονται πίσω από τα άρθρα του Νόμου.
Η εκτός σχεδίου δόμηση μπορεί και πρέπει να οριστεί και όπου απαιτείται να περιοριστεί, μόνο μετά την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων κι ως τότε θα πρέπει να παραταθεί το δικαίωμα της «ως έχει σήμερα» εκτός σχεδίου δόμησης. Τα ΤΠΣ στη βάση της προστασίας κι ανάδειξης τους περιβάλλοντος, της υλικής αλλά και άυλης κληρονομιάς, της διαγενεακής αλληλεγγύης, των κοινά αποδεκτών επιστημονικών προτύπων πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και συλλογικής στοχοθεσίας κάθε τόπου και της κάθε κοινότητας, είναι αυτά που θα δώσουν τις χρήσεις και τους όρους δόμησης σε κάθε αγροτεμάχιο. Η δικαιοσύνη και στον πολεοδομικό σχεδιασμό θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές.