Αιώνες πριν από την ύπαρξη των σύγχρονων ιαματικών λουτρών, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έκαναν μπάνιο σε φυσικές θερμές πηγές, για θεραπευτικούς, υγιεινούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. «Υπάρχει λόγος για τον οποίο πολλά θέρετρα υγείας στο παρελθόν βρίσκονταν παραδοσιακά στη θέση μιας ιαματικής πηγής», λέει η Dr. Meredith Warner, ορθοπεδικός χειρουργός και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου Bone on Bone.
“Παραδοσιακά, οι ιαματικές πηγές και τα ιαματικά λουτρά χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων ή ασθενών”, εξηγεί η Warner. «Σήμερα, επικεντρώνονται κυρίως στο να κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς».
Ζεστό μπάνιο – Οφέλη
«Ο ατμός ή ένα ζεστό μπάνιο ανοίγει τους πόρους και διευκολύνει τον καθαρισμό των συσσωρευμένων ρύπων και τοξινών, οδηγώντας σε πιο καθαρό δέρμα», λέει η Dr. Warner. «Το ζεστό μπάνιο, χαλαρώνει επίσης τους μύες και απελευθερώνει την ένταση στο σώμα για να προκαλέσει ένα αίσθημα κούρασης και να βελτιώσει τον ύπνο». Επιπλέον, η ίδια επισημαίνει ότι, ορισμένα βακτήρια δεν μπορούν να ανεχθούν την αυξημένη θερμοκρασία, «έτσι τα ζεστά ντους είναι υπέροχα εάν υπάρχει υποψία έκθεσης σε βακτήρια για τη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης», λέει. Τέλος, επισημαίνει ότι το ζεστό νερό προάγει επίσης την κυκλοφορία στην εκτεθειμένη περιοχή, η οποία μπορεί να επιταχύνει την επούλωση.
Καταπολεμά το στρες και το άγχος
Οι ακανόνιστες διακυμάνσεις στον κιρκάδιο ρυθμό –οι καθημερινές βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας και μας λένε πότε να ξυπνάμε και πότε να κοιμόμαστε– είναι πιο συχνές σε άτομα με κατάθλιψη και άγχος . Οι αλλαγές σε αυτούς τους ρυθμούς οδηγούν επίσης σε αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Το να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, εκτός από ένα χαλαρωτικό τελετουργικό από μόνο του, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσεις τη θερμοκρασία του σώματος και να επανεκκινήσεις τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, επαναφέροντάς τον σε μεγαλύτερη κανονικότητα, αναφέρει το healthstories.gr.
Εάν ζεις σε κατάσταση στρες, είναι πιθανό τα επίπεδα κορτιζόλης σου να είναι αυξημένα, γεγονός που, εκτός από το να προκαλεί διαταραχές ύπνου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα πάντα, από το δέρμα σου μέχρι την πέψη σου και ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία του οργανισμού σου. «Αν τείνουμε να νιώθουμε καλύτερα μετά από ένα ζεστό μπάνιο, είναι επειδή αυτό το τελετουργικό μειώνει φυσικά τα επίπεδα κορτιζόλης », εξηγεί η Dr. Warner.
Αυξάνει το αίσθημα της ευτυχίας
Εκτός από τη μείωση της κορτιζόλης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα , ενθαρρύνοντας το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές – όπως η σεροτονίνη – ουσίες που βοηθούν στη δημιουργία ενός αισθήματος ικανοποίησης και ευεξίας. «Το δέρμα απελευθερώνει ενδορφίνες ως απόκριση στην επαφή του σώματος με το ζεστό νερό», εξηγεί η Dr. Warner «όπως ακριβώς κάνει όταν αισθάνεται τον ήλιο στο δέρμα του».
Πιστεύεται μάλιστα, ότι το μπάνιο ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο διεγείρει την ακινησία, τη χαλάρωση, την ξεκούραση και την πέψη. Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, δύο μπάνια την εβδομάδα αρκούν για μια μέτρια αλλά επίμονη βελτίωση της διάθεσης, αποτέλεσμα συγκρίσιμο με αυτό που προκαλείται από τη σωματική άσκηση.
Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων
Η βελτιωμένη ροή αίματος σημαίνει ότι το οξυγόνο μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα μέσω του σώματος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων και βοηθώντας μας να αναπνέουμε καλύτερα. Για το λόγο αυτό, το ζεστό μπάνιο είναι μια τελετουργία ιδιαίτερα κατάλληλη για ασθματικούς ή για όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια. Μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα, εξηγεί η ειδικός. «Ο ατμός που παράγεται από το ζεστό νερό μπορεί να απαλύνει τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος», λέει. «Διατηρεί τις ρινικές οδούς καθαρές και βοηθά στην εκκαθάριση του θώρακα και των παραρρινίων κόλπων».
Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού
Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις . Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπάνιο 20-30 λεπτών είναι αρκετό για την παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που υπάρχουν στο αίμα, τα οποία έχουν ως αποστολή την άμυνα του οργανισμού από την επίθεση παθογόνων μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων . Η προσθήκη φυσικών αιθέριων ελαίων που καταπολεμούν τα μικρόβια μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μπάνιου σας: ο ευκάλυπτος, το δεντρολίβανο και η μέντα έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς και κάνουν το νερό να μυρίζει υπέροχα, καταλήγει η Dr. Warner.
Φωτογραφία από Olya Adamovich από το Pixabay