Υπό εξέταση ο ρόλος των γλοιακών κυττάρων στην εκφύλιση του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ

Αν και μέχρι σήμερα η έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την έχει έχει εστιάσει κυρίως στους εγκεφαλικούς νευρώνες, Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στα γλοιακά κύτταρα που αποτελούν υποστηρικτικά κύτταρα των νευρώνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports, επιστήμονες του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» και του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιερνέι Ούλε, μελέτησαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 480 υγιείς ανθρώπους, που είχαν πεθάνει σε ηλικία 16 έως 106 ετών.

Διαπίστωσαν ότι, καθώς ο υγιής ανθρώπινος εγκέφαλος γερνάει, τις περισσότερες μεταβολές δεν υφίστανται οι νευρώνες, αλλά τα γλοιακά κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ νευρώνων και γλοιακών κυττάρων θα αποτελέσουν το νέο πεδίο επιστημονικών ερευνών σχετικά με τη νευροεκφύλιση και την άνοια.

«Αποτέλεσε έκπληξη για μας να βρούμε ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα γλοιακά κύτταρα των εγκεφάλων μας, είναι αυτά που εμφανίζουν τις πιο δραματικές αλλαγές στην έκφρασή τους, καθώς γερνάμε. Έως τώρα είχαμε επικεντρωθεί στους νευρώνες, καθώς αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στη νόηση και τη μνήμη, αλλά τώρα πλέον πρέπει να αλλάξουμε την εστίασή μας», δήλωσε ο Δρ Ούλε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ