ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Το Νο1 προειδοποιητικό σημάδι της άνοιας που μπορεί να εμφανιστεί 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα

ύπνος
Photo Credits: @pixabay

Μια επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πώς μπορεί να συνδέεται ο ύπνος με την άνοια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια απλή αλλαγή στις ώρες ύπνου μπορεί να αποτελέσει πρώιμο σημάδι για την ανάπτυξη της άνοιας, ακόμη και μια δεκαετία πριν από την επίσημη διάγνωση. Ας δούμε αναλυτικότερα τι ακριβώς ανακάλυψαν οι επιστήμονες και τι σημαίνει αυτό για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Μια αλλαγή στον ύπνο έχει συνδεθεί με «πρώιμη άνοια»

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι οι καλές συνήθειες ύπνου συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι ο καλός ύπνος τη νύχτα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη μέση ηλικία όταν πρόκειται για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ άνοιας και ύπνου είναι αμφίδρομη. Συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη της πάθησης και μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα άνοιας όταν αυτή είναι ενεργή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από το The Framingham Heart Study, που παρακολούθησε μια ομάδα ανθρώπων και των παιδιών τους από το 1948, μια αλλαγή στον ύπνο έχει συνδεθεί με «πρώιμη άνοια».

Ο παρατεταμένος ύπνος μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι άνοιας

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα ύπνου από 2.457 συμμετέχοντες σε δύο χρονικές στιγμές της συλλογής δεδομένων, με απόκλιση 13 ετών μεταξύ τους. Μια δεκαετία μετά από αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν ποια άτομα από αυτά που συμμετείχαν στη μελέτη ανέπτυξαν άνοια. Παρατηρήθηκε ότι 234 άτομα συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια.

Η μελέτη συνέκρινε τις αξιολογήσεις ύπνου με τις διαγνώσεις άνοιας και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμόντουσαν περισσότερο από 9 ώρες στο πρώτο τεστ ύπνου, αλλά οι οποίοι αργότερα συνέχισαν να κοιμούνται περισσότερο από 9 ώρες στο δεύτερο τεστ, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

«Η παρατεταμένη διάρκεια ύπνου μπορεί να είναι δείκτης πρώιμου νευροεκφυλισμού και ως εκ τούτου ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο για τον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια εντός 10 ετών», κατέληξαν οι επιστήμονες, αν και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί η αιτία αυτής της σύνδεσης.

Η Dr. Rosa Sancho, επικεφαλής ερευνήτρια στο Alzheimer’s Research UK, έγραψε: «Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες για τον ύπνο που ανέφεραν οι συμμετέχοντες για τον εαυτό τους, οι οποίες δεν ήταν πάντα αξιόπιστες. Επομένως, θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες που θα εξετάζουν έναν αριθμό παραγόντων που σχετίζονται με τον ύπνο για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σύνδεση».

Η άνοια συνδέεται εδώ και καιρό με διαταραχές του ύπνου

Σύμφωνα με την Dr. Sancho, «ενώ τα ασυνήθιστα πρότυπα ύπνου είναι κοινά σε άτομα με άνοια, αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στην υπάρχουσα έρευνα που υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στον ύπνο θα μπορούσαν να είναι εμφανείς πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης».

Προσθέτει ότι η καλύτερη κατανόηση αυτής της σύνδεσης «θα μπορούσε κάποια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης». Όσο περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία έχουμε για την άνοια, τόσο το καλύτερο, καθώς συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.

Πηγή:enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση