Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για προσβολή του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων και κατόπιν κλινικά να οδηγήσει σε νευρολογικό έλλειμμα και αναλόγως του αγγείου ή των αγγείων που έχουν προσβληθεί μπορεί ακόμα να έχει μοιραίες συνέπειες.
ΤΥΠΟΙ:
Βάση αιτίου ταξινομείται:
1. Αποφρακτικού τύπου το οποίο διακρίνεται σε εμβολικό που συνήθως οφείλεται σε θρόμβο εγκεφαλικού αγγείου ο οποίος μπορεί να είναι αυτόχθων ή να έχει μετακινηθεί απο άλλο σημείο του σώματος π.χ την καρδιά και ισχαιμικό όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα αγγείο του εγκεφάλου
2. Αιμορραγικό λόγω τραυματισμού αγγείου του εγκεφάλου αποτελεί περίπου 15% των ΑΕΕ.(συνήθη αίτια ανεύρυσμα και αρτηριακή υπέρταση)
Με βάση τη διάρκεια του:
α) Σε παροδικό: Διαρκούν τα συμπτωματά του κάτω απο 24 ώρες, συνήθως δεν αφήνει νευρολογικό έλλειμμα και υπάρχει προδιάθεση για επανεμφάνιση νέου επεισοδίου.
β) Μόνιμο: Τα συμπτώματά του διαρκούν άνω των 24 ωρών και συνήθως μένει νευρολογικό έλλειμμα.
ΑΙΤΙΑ
Αρτηριακή Υπέρταση
Στεφανιαία νόσος
Δυσλιπιδαιμία
Σακχαρώδης Διαβήτης
Κάπνισμα
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Πτώση γωνίας στόματος
Δυσαρθρία
Ημιπληγία
Πτώση επί του εδάφους
Συγχυτική κατάσταση
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Χρειάζεται άμεση διακομιδή του ασθενή στο νοσοκομείο όπου θα τεθεί ενδοφλέβιως ενυδάτωση,απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία εγκεφάλου και κατόπιν παρακολούθηση για 48 ώρες
Τι ισχύει για την ενδοφλέβιο ενδοαρτηριακή θρομβόλυση;
Τα μέγιστα αποτελέσματα εμφανίζονται αν ο ασθενής υποβληθεί σε θρομβόλυση εντός τριώρου.Αν το αγγείο είναι μεγάλο αποφεύγεται.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Αντιμετώπιση υποκείμενης νόσου
Αντιπηκτική αγωγή
Σύσταση για υγιεινή διατροφή.
Φυσικοθεραπεία σε περίπτωση νευρολογικού ελλείμματος