ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενημερωθείτε και επωφεληθείτε από την προσφορά του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος!

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος προσφέρει από σήμερα μέχρι και τις 31η Ιανουαρίου πακέτο εξετάσεων στην προνομιακή τιμή των 50 ευρώ. Οι εξετάσεις αφορούν την επίσκεψη σας σε ενδοκρινολόγο και την πραγματοποίηση υπέρηχου θυρεοειδούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους εξεταζόμενους είναι να κλείσουν ταυτόχρονα ραντεβού για την επίσκεψη και για τον υπέρηχο.

Ακολουθεί το άρθρο που υπογράφει η κα. Μαρία Χρυσουλάκη, Ενδοκρινολόγος στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος, σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία είναι μια από τις συχνότερες θυρεοειδοπάθειες.

Ο θυρεοειδής είναι ο σημαντικότερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Πάνω από 10% του πληθυσμού μπορεί να έχει μια λειτουργική ή ανατομική διαταραχή του αδένα.

Μάλιστα κάποιες εξ ‘αυτών μπορεί να έχουν δυσμενή έκβαση για τον ασθενή αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση τους λόγω περιβαλλοντικών, διατροφικών και άλλων παραγόντων.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ & ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO

Τι είναι ο θυρεοειδής;

Είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας που φυσιολογικά βρίσκεται στο μπροστινό, κάτω μέρος του λαιμού. Δουλειά του είναι η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί την ενέργεια ενώ συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία  του εγκεφάλου , της καρδιάς, των μύων  και άλλων οργάνων.

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Ο όρος «θυρεοειδίτιδα» αναφέρεται στη «φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα». Υπάρχουν πολλές αιτίες θυρεοειδίτιδας όπως  μετά από λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς(όπως ο COVID 19) , φάρμακα ή και μετά από τοκετό(θυρεοειδίτιδα λοχείας). Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto,  είναι  αυτοάνοσης αιτιολογίας και οφείλεται σε μια αλληλεπίδραση μεταξύ ελαττωματικής απάντησης του ανοσοποιητικού και γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το έντονο στρες .

Πόσο συχνή είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού στις αναπτυγμένες χώρες με συχνότητα  0,3–1,5 περιπτώσεις ανά 1000 άτομα και αναλογία  γυναικών -ανδρών 7–10:1 . Εμφανίζεται σε ηλικίες 30-50 ετών αλλά  μπορεί να παρατηρηθεί και σε οποιαδήποτε ηλικία άνω των 6 ετών. Επίσης, μπορεί να προσβάλλει περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας και είναι συχνότερη σε ασθενείς με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως μυασθένεια gravis, σύνδρομο Sjögren,  γυροειδή αλωπεκία  και κοιλιοκάκη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που να είναι ειδικά για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Επειδή συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά για πολλά χρόνια,  μπορεί  αρχικά να μην υπάρχουν συμπτώματα, παρόλο που τα αντισώματα υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPO) ανιχνεύονται στις εξετάσεις αίματος. Εάν η κυτταρική βλάβη που έχει προκαλέσει  είναι τέτοιου βαθμού ώστε να οδηγεί σε  χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, οι ασθενείς θα αναπτύξουν τελικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού όπως κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος, ξηρό δέρμα, κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους και ακανόνιστη ή βαριά έμμηνο ρύση. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη) και δυσφορία στον αυχένα ή δυσκολία στην κατάποση.

Πως διαγιγνώσκεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η διάγνωση γίνεται με την μέτρηση των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης(TSH) ,των θυρεοειδικών ορμονών (T3,T4) και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (anti-TG, anti-TPO).  Στα αρχικά στάδια τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να παρατηρείται  ήπια αύξηση της TSH . Όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, συνήθως έχουν αυξημένη TSH με ή χωρίς χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Τα αντίθυρεοειδικά αντισώματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυξημένα .Παρόλα αυτά σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών(10-15%) είναι φυσιολογικά.

Τα χαρακτηριστικά  στο υπερηχογράφημα ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου από διάχυτα διογκωμένο αδένα με ανομοιογένεια  (σε αρχικά στάδια) εως μικρό και ατροφικό(σε χρόνια νόσο).  Επιπλέον , μπορεί να παρατηρούνται ψευδοόζοι  ή και αληθείς όζοι.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Ασθενείς με αυξημένα αντισώματα αλλά φυσιολογικές τιμές ορμονών δεν χρειάζονται θεραπεία καθώς επίσης και ασθενείς με ήπια μόνο αύξηση TSH. Ασθενείς με κλινικό υποθυρεοειδισμό θα λάβουν αγωγή με θυροξίνη η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων ορμονών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων .

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι ευεργετικά αποτελέσματα έχει και η χορήγηση του Σεληνίου ,ιδιαίτερα στους ασθενείς με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής του δράσης.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση