ΥΓΕΙΑ
Ταχίνι: Πέντε λόγοι για να το εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας
Με μόλις μία κουταλιά θα δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο.
SHARE:
Το ταχίνι είναι λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι. Χρησιμοποιείται σαν επάλειψη στο ψωμί ή ως βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά.
Πολλοί το θυμούνται σε περιόδους νηστείας, ωστόσο αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνη και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, που πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό διαιτολόγιο του καθενός.
Με μόλις μία κουταλιά ταχίνι κερδίζετε
- Ενέργεια 90 θερμίδες
- Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
- Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
- Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
- Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
- Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
- Ασβέστιο 64 mg
- Σίδηρος 1,34 mg
- Μαγνήσιο 14 mg
- Φώσφορος 110 mg
- Κάλιο 62 mg
- Νάτριο 17 mg
- Ψευδάργυρος 0,69 mg
- Χαλκός 0,242 mg
- Μαγγάνιο 0,218 mg
- Σελήνιο 0,3 μg
- Θειαμίνη 0,183 mg
- Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
- Νιασίνη 0,818 mg
- Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
- Βιταμίνη Β6 0,022 mg
- Φυλλικό οξύ 15 μg
- Βιταμίνη E 0,04 mg
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα και υδατάνθρακες. Ουσιαστικά, συνδυάζει όλα τα συστατικά, που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Όσο για το πώς σας ωφελεί;
- Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τους οξειδωτικούς παράγοντες και βοηθάει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη και διάφορων μορφών του καρκίνου.
- Συμβάλει στην αποτροπή της γήρανσης των κυττάρων του οργανισμού.
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό.
- Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Ρίχνει την πίεση με φυσικό τρόπο, καθώς είναι πηγή ασβεστίου και μαγνησίου.
Πηγή:In.gr