ΥΓΕΙΑ
Τα επικίνδυνα συστατικά στη μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ένας πειρασμός στον οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν.
Η πλούσια γεύση της και η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, την καθιστούν κομμάτι της καθημερινής διατροφής.
Νέα έρευνα ωστόσο, αναδεικνύει κάποιους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.
Σύμφωνα με τoν αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την υγεία και την υπεράσπιση των καταναλωτών Consumer Reports, κάποιες μπάρες μαύρης σοκολάτας περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων, συγκεκριμένα κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Από τις 28 μάρκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, όλες περιείχαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα.
Η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς είναι 4,1 ug/ημέρα και μόλυβδου 0,5 ug/ημέρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στις 23 από τις 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.
Επειδή η έκθεση σε κάδμιο και μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα, η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.
«Το κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά», λέει η Δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του ίδιου Πανεπιστημίου. «Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».
Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από jacqueline macou από το Pixabay