ΥΓΕΙΑ
Τα 5 ελληνικά super-foods αντηλιακής προστασίας και αντιγήρανσης
Είτε τα φάτε, είτε τα απλώσετε στο δέρμα σας.
SHARE:
Όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, μπορεί η διάθεσή σας να βελτιώνεται αισθητά (είναι και ο κορωνοϊός, που όλο και περιορίζεται τουλάχιστον στη χώρα μας), αλλά το ίδιο δεν ισχύει για το δέρμα σας. Οι λόγοι που μπορεί να δημιουργήσουν αφυδάτωση, σημάδια γήρανσης και έντονη κόπωση στην επιδερμίδα σας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλοί και γνωστοί: υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία της εποχής, περισσότερη εφίδρωση, συχνότερη επαφή με το θαλασσινό νερό και το χλώριο της πισίνας, αυξημένη υγρασία και ρύποι εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι καταστάσεις που διαταράσσουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνοντας την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, αλλά και που πολλαπλασιάζουν τα συμπτώματα ακμής εξαιτίας της υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων.
Τα κακά νέα: «Το δέρμα είναι η πρώτη και άμεση εικόνα για το πώς μοιάζει η εσωτερική σας υγεία, με τις τροφές που καταναλώνετε να παίζουν τον ουσιαστικότερο ρόλο, ανεξαρτήτως των περιβαλλοντικών παραγόντων», λέει η Dr. Jessica Weiser, μια διακεκριμένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, και εξηγεί:
«Εάν καταναλώνετε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές, απλούς υδατάνθρακες και αλκοόλ, είναι βέβαιο πως επιταχύνετε τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων σας, καταστρέφοντας το πολύτιμο κολλαγόνο σας. Αυτό το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο ήλιος προκαλεί όχι μόνο οξειδωτικό στρες, αλλά κάνει τα απαραίτητα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά (βλέπε βιταμίνη C) να εξαφανίζονται από το δέρμα».
Τα «νόστιμα» νέα: Εάν δεν θέλετε να συμβούν όλα τα παραπάνω, ή σε περίπτωση που παρατηρείτε περισσότερες εξάρσεις ακμής, ξηρότητας, εμφάνιση ρυτίδων ή μαύρους κύκλους στα μάτια, τώρα είναι η στιγμή για να βγείτε ...πρωταθλήτριες της αντιγήρανσης, επιλέγοντας τις παραδοσιακές ελληνικές καλοκαιρινές τροφές που θα κάνουν το θαύμα να συμβεί.
- Το νεκταρίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, βήτα καροτίνη, C και K), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο) και πρωτεΐνες, με ενυδατικές, τονωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό γι’ αυτό και ενυδατώνει εκ των έσω όλο τον οργανισμό, όμως επιπλέον είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (λυκοπένιο, βιταμίνες Α και C), τα οποία επανορθώνουν και τονώνουν τη θαμπή επιδερμίδα.
-Το αγγούρι, σημαντική πηγή ασκορβικού οξέως, κατατροπώνει σε χρόνο ρεκόρ μαύρους κύκλους, την κατακράτηση υγρών που ευθύνεται για τα πρηξίματα κάτω από τα μάτια, αλλά και τυχόν ερεθισμούς από τον ήλιο και όχι μόνο. Με ποσοστό υψηλότερο του 90% σε νερό υδατώνει συνολικά ενώ οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και κάλιο. Ακόμη και αν δεν το καταναλώσετε ως τροφή, μπορείτε να το απλώσετε στα μάτια σας κόβοντάς το σε μικρές φέτες.
- Η ελιά και το λάδι της αποτελεί από τα αρχαία χρόνια ελιξίριο υγείας και νεότητας της επιδερμίδας. Εκτός από την καθημερινή κατανάλωση μέσα από τις καλοκαιρινές σαλάτες σας, όσα προσφέρει ο καρπός αλλά και τα φύλλα του πολύτιμου ελαιόδενδρου, μπορείτε να τα βρείτε σε μια ενυδατική κρέμας ημέρας ή νύχτας, ενισχύοντας περισσότερο τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας σας και βελτιώνοντας την υγιή εμφάνισή της.
-Το γιαούρτι, είναι ίσως το παλιό ελληνικό γιατροσόφι για την ανακούφιση της ερεθισμένης από τον ήλιο επιδερμίδας. Πλούσιο σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και προβιοτικά που συμβάλλουν στην κυτταρική ανανέωση, το γιαούρτι είναι σημαντικό ενυδατικό και αντιγηραντικό, ενώ ενισχύει τον φραγμό της επιδερμίδας διατηρώντας το μικροβίωμά της υγιές. Εάν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, απλώστε πλούσιες δόσεις από ένα δροσερό γιαούρτι στο πρόσωπο ή στο σώμα σας μετά την έκθεσή σας στον ήλιο.