ΥΓΕΙΑ
Τα 5 απίστευτα οφέλη υγείας που έχει ο ταπεινός αρακάς
Διατροφικά, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου αρακά, καθιστώντας τον κατεψυγμένο μια υγιεινή, οικονομικά αποδοτική επιλογή.
Ο αρακάς στην πραγματικότητα δεν είναι λαχανικό, αλλά μικρό, βρώσιμο όσπριο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια.
Ο αρακάς που καταναλώνουμε είναι ως επί το πλείστον κατεψυγμένος, καθιστώντας τον βασικό προϊόν για όλον τον χρόνο.
Διατροφικά, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου αρακά, καθιστώντας τον κατεψυγμένο μια υγιεινή, οικονομικά αποδοτική επιλογή.
Διατροφικό προφίλ του αρακά
Μια μερίδα 80g (μαγειρεμένο) αρακά περιέχει:
- 63 θερμίδες
- 5,4 g πρωτεΐνη
- 1,3 g λίπος
- 8 g υδατάνθρακες
- 4,5 g φυτικές ίνες
- 184 mg κάλιο
- 104 mg φώσφορος
- 1,2 mg σίδηρος
- 13 mg βιταμίνη C
Ακολουθούν τα κορυφαία οφέλη του αρακά για την υγεία:
1. Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, ο αρακάς είναι πολύτιμο συστατικό για ένα πλήρες γεύμα. Είναι επίσης μια χρήσιμη vegan πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
2. Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ο αρακάς είναι εύχρηστη λύση εάν χρειάζεται να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Περιέχει άμυλο με την μορφή αμυλόζης, η οποία επιβραδύνει την πέψη μας και μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Ο αρακάς περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Όντας πλούσιος σε φυτικές ίνες , ο αρακάς υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και οι φυτικές του ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι διαλυτές, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.
Περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από Elżbieta Michta από το Pixabay