ΥΓΕΙΑ

Στέκι ανθεκτικών μικροβίων οι φούρνοι μικροκυμάτων

Πώς να προφυλαχθείτε

Στέκι ανθεκτικών μικροβίων οι φούρνοι μικροκυμάτων

Η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει πλήθος συσκευών που θεωρούμε δεδομένες, και μία από αυτές είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Αν και η κύρια χρήση του είναι να ζεσταίνουμε και να μαγειρεύουμε φαγητό με ευκολία, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή, αλλά σημαντική πτυχή της: την παρουσία μικροβίων που επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται σε αυτό το καθημερινό εργαλείο.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology αποκαλύπτει ότι τα μικρόβια που ζουν μέσα στους φούρνους μικροκυμάτων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Οι ερευνητές από την Ισπανία διαπίστωσαν ότι αυτά τα μικρόβια είναι τόσο προσαρμοσμένα στις συνθήκες των μικροκυμάτων, που μοιάζουν με τα μικρόβια που βρίσκουμε σε ακραία περιβάλλοντα, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη συλλογή δειγμάτων μικροβίων από 30 διαφορετικούς φούρνους μικροκυμάτων: 10 από οικιακές κουζίνες, 10 από κοινές οικιακές περιοχές (όπως γραφεία και ερευνητικά κέντρα), και 10 από εργαστήρια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο βασικές μεθόδους ανάλυσης για να καταγράψουν την ποικιλία των μικροβίων: ανάλυση DNA και καλλιέργεια μικροβίων σε ειδικά μέσα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία 747 διαφορετικών γένων μικροβίων, κατανεμημένων σε 25 φυλές βακτηρίων. Εντυπωσιακά, τα μικρόβια που βρέθηκαν σε εργαστηριακούς φούρνους μικροκυμάτων είχαν την υψηλότερη ποικιλία και ανθεκτικότητα, σε σύγκριση με αυτά σε οικιακούς φούρνους. Ορισμένα γένη, όπως το Nonomuraea, βρέθηκαν αποκλειστικά σε εργαστηριακά περιβάλλοντα, ενώ άλλα, όπως το Klebsiella και το Enterococcus, βρέθηκαν μόνο σε οικιακούς φούρνους.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό

Η ανθεκτικότητα αυτών των μικροβίων συνδέεται με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν μέσα στους φούρνους μικροκυμάτων, όπως η θερμότητα και η ακτινοβολία. Αυτές οι συνθήκες φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε μια φυσική επιλογή μικροβίων που μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε τέτοιες περιβάλλοντα, κάνοντάς τα ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Πώς να καταπολεμήσουμε τα ανθεκτικά μικρόβια

Αν και τα μικρόβια που βρίσκονται σε φούρνους μικροκυμάτων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για την υγεία μας σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες της κουζίνας, η υγιεινή παραμένει σημαντική. Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

  • Τακτικός καθαρισμός: Χρησιμοποιείτε τακτικά ένα διάλυμα αραιωμένης χλωρίνης ή ένα εμπορικό απολυμαντικό σπρέι για τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου μικροκυμάτων. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της μικροβιακής ανάπτυξης.
  • Σκούπισμα μετά από χρήση: Σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου με βρεγμένο πανί μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφών και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Καθαρισμός χυμένων υγρών: Καθαρίστε αμέσως τα χυμένα υγρά για να αποφύγετε τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Με την εφαρμογή αυτών των απλών τακτικών, μπορούμε να μειώσουμε την παρουσία ανθεκτικών μικροβίων και να διατηρήσουμε την υγιεινή του χώρου μας.

 

φωτογραφία από pexels

Πηγή:Υγεία Μου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση