ΥΓΕΙΑ

Σουσάμι, ο θεραπευτικός σπόρος

Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία μας

No profile pic

Πλήθος ερευνών πιστοποιούν την θεραπευτική δράση του σουσαμιού και των προϊόντων του. Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί με τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ στο σησαμέλαιο αποδίδεται αντιυπερτασική δράση.

Το σουσάμι καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι και ο χαλβάς, είναι πλούσια σε βιταμίνες, σε καλά λιπαρά και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Και για να ξέρουμε τι τρώμε διευκρινίζουμε ότι το ταχίνι είναι πάστα επεξεργασμένου σουσαμιού, ενώ ο χαλβάς του μπακάλη έχει ως πρώτη ύλη το σουσάμι, επομένως διαθέτει και τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά.

Στο σουσάμι περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), ενώ το έλαιό του περιέχει άφθονη αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, κυρίως με τη μορφή της γ – τοκοφερόλης.

Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Στο τελευταίο μάλιστα αποδίδεται σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Ταχίνι, σουσάμι και χαλβάς είναι γεμάτα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Όσο για το έλαιο του σουσαμιού, η θρεπτική του αξία προσεγγίζει εκείνη του ελαιόλαδου. Από την άλλη μεριά όμως είναι και πολύ πλούσια σε θερμίδες γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Το σουσάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η αργινίνη, αλλά είναι φτωχό σε λυσίνη. Επομένως συνδυαζόμενο με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Tips Μπορούμε να αλείψουμε με ταχίνι μια φέτα ψωμί ή μια φρυγανιά ή να το βάλουμε στο γιαούρτι αντί για μέλι ή μαζί με μέλι. Όσο για το σουσάμι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε συνταγές μαγειρικής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση