ΥΓΕΙΑ

Πρώιμη ανίχνευση του Πάρκινσον 7 χρόνια πριν την κλινική εκδήλωση

Μια ανακάλυψη που αλλάζει το τοπίο

No profile pic

Πρωτοποριακή έρευνα από μια συνεργασία μεταξύ του UCL και του Moorfields Eye Hospital αποκάλυψε μια νέα προσέγγιση για την ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την κλινική της εκδήλωση.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες σαρώσεις ματιών και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ανεπαίσθητοι δείκτες της νόσου έχουν εντοπιστεί χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Αυτό το μνημειώδες επίτευγμα προκύπτει από την εκτενή ανάλυση δεδομένων AlzEye, η οποία διευκολύνεται από το INSIGHT, την πιο εκτεταμένη βάση δεδομένων εικόνων αμφιβληστροειδούς και σχετικών κλινικών δεδομένων στον κόσμο.

Πρωτοποριακή ανακάλυψη στην καταπολέμηση του Πάρκινσον

Μέσω της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης, αυτή η μελέτη αξιοποιεί σαρώσεις ματιών για να εντοπίσει μοναδικούς δείκτες της νόσου του Πάρκινσον. Τα ευρήματα του συνόλου δεδομένων AlzEye επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας την ολοκληρωμένη βάση δεδομένων UK Biobank, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή παρουσία αυτών των δεικτών. Παρά τον σχετικά χαμηλό επιπολασμό του Πάρκινσον, η χρήση ισχυρών συνόλων δεδομένων από την μελέτη επέτρεψε τον εντοπισμό αυτών των λεπτών σημάτων που προαναγγέλλουν την έναρξη της νόσου.

Η δύναμη της οφθαλμικής ανάλυσης

Αυτή η έρευνα ευθυγραμμίζεται με το αναδυόμενο πεδίο της “οφθαλμικής”, το οποίο αξιοποιεί δεδομένα από σαρώσεις ματιών για να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με διάφορες νευροεκφυλιστικές και ιατρικές καταστάσεις. Ο ρόλος του ματιού ως “παραθύρου” στη συνολική υγεία έχει αναγνωριστεί από καιρό από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες αμφιβληστροειδούς, ιδιαίτερα οι σαρώσεις οπτικής τομογραφίας συνοχής (optical coherence tomography, OCT), προσφέρουν λεπτομερείς διατομές του αμφιβληστροειδούς, με εφαρμογές που εκτείνονται πέρα από την παρακολούθηση της υγείας των ματιών.

Μια βαθύτερη… ματιά

Αν και οι σαρώσεις OCT αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας φροντίδας των ματιών, οι δυνατότητές τους υπερβαίνουν την υγεία των ματιών. Αυτές οι σαρώσεις καταγράφουν στρώματα κυττάρων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, αποκαλύπτοντας κρυφές πληροφορίες για την γενικότερη υγεία του σώματος. Η προηγμένη ανάλυση από υπολογιστή, με γνώμονα τη μηχανική μάθηση, ερμηνεύει γρήγορα και με ακρίβεια πλήθος σαρώσεων ματιών, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη συνολική υγεία ενός ατόμου: αυτή είναι η ουσία της οφθαλμικής ανάλυσης.

Ανακάλυψη που θα αλλάξει τις ζωές ασθενών σε κίνδυνο για Πάρκινσον

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Siegfried Wagner, δίνει έμφαση στην μεταμορφωτική δυνατότητα των σαρώσεων ματιών. Αν και δεν είναι ακόμη προγνωστική για την ατομική ανάπτυξη του Πάρκινσον, αυτή η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως εργαλείο προληπτικού ελέγχου για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο εντοπισμός δεικτών πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα προσφέρει ένα ζωτικό παράθυρο για προσαρμογές στον τρόπο ζωής και έγκαιρη παρέμβαση.

Συνεργατική πρόοδος

Η επιτυχία της έρευνας υποστηρίζεται από τη συνεργασία μεταξύ διάσημων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των NIHR Biomedical Research Centres, Moorfields Eye Hospital, University Hospital Birmingham, Great Ormond Street Hospital, Oxford University Hospital, University College Hospital London και UCL Great Ormond Street Institute of Child Health. Αυτές οι συνεργασίες μεγιστοποιούν το εύρος και την ποιότητα της έρευνας, επηρεάζοντας σημαντικά τις ερευνητικές προσπάθειες του NHS.

Συμπερασματικά

Καθώς οι οφθαλμικές σαρώσεις γίνονται ολοένα και πιο προσιτές, ο πιθανός αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία γίνεται εμφανής. Η επεκτασιμότητα, η μη επεμβατικότητα, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και η ταχύτητα των σαρώσεων OCT τις τοποθετούν ως μετασχηματιστικό εργαλείο για προγνωστική ανάλυση. Επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση, αυτές οι σαρώσεις προσφέρουν νέους τρόπους θεραπείας και βελτιωμένα αποτελέσματα.

Η πρωτοποριακή χρήση της μελέτης σαρώσεων ματιών και ΤΝ για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών της νόσου του Πάρκινσον σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην ιατρική έρευνα.

Η επιστήμη της Οφθαλμικής (Oculomics) δύναται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε και διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις υγείας, προσφέροντας ελπίδα για έγκαιρες παρεμβάσεις, βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών και μια πιο προληπτική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή:www.eurekalert.org

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση