ΥΓΕΙΑ
Πρόγραμμα 7,5 εκ. ευρώ για τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών
Για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, το λεγόμενο “burn out” φθάνει σε ποσοστό άνω του 40% παγκοσμίως, όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες.
SHARE:
Στο πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών από την ψυχολογική πίεση που δέχονται εν μέσω της πανδημίας αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η δράση ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια.
«Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ» ανέφερε ο υπουργός.
Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας που υφίστανται υπερβολικό στρες και αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, το λεγόμενο “burn out” φθάνει σε ποσοστό άνω του 40% παγκοσμίως, όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες.
Η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει:
- την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας
- την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται
- την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.
Όπως είπε ο κ. Κικίλιας «οι στόχοι του προγράμματος θα είναι η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση».
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το 1/5 των υγειονομικών παγκοσμίως έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος, ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.
Δείτε επίσης:
Άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες για έναν στους πέντε υγειονομικούς