ΥΓΕΙΑ
Πότε οι υπογλυκαιμίες μέσα στην ημέρα είναι σημάδι καρκίνου
Ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία
Η αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό.
Αν και συνήθως συνδέεται με διατροφικούς παράγοντες και ανισορροπίες ινσουλίνης, ορισμένοι καρκίνοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία.
Αυτό το άρθρο περιγράφει ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδραστική υπογλυκαιμία, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν και πώς μπορεί δυνητικά να προληφθεί.
Ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία
Ορισμένοι τύποι καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνοι που επηρεάζουν το πάγκρεας και το ενδοκρινικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία. Οι πρωτογενείς τύποι καρκίνου, που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση είναι:
1. Ινσουλίνωμα
Το ινσουλίνωμα είναι ένας σπάνιος όγκος του παγκρέατος, που παράγει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία. Δεδομένου ότι η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υπερπαραγωγή ινσουλίνης από ένα ινσουλίνωμα μπορεί να προκαλέσει δραματική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά μετά τα γεύματα. Αυτή είναι η πιο κοινή καρκινική αιτία αντιδραστικής υπογλυκαιμίας. Αν και τα περισσότερα ινσουλινώματα είναι καλοήθη, η επίδρασή τους στην παραγωγή ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα.
2. Σύνδρομο μη ινσουλινωματικής παγκρεατογόνου υπογλυκαιμίας (NIPHS)
Αν και δεν είναι καρκίνος, το NIPHS είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την υπερανάπτυξη των παγκρεατικών κυττάρων, που παράγουν ινσουλίνη. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μεταγευματική αντιδραστική υπογλυκαιμία.
3. Άλλοι Νευροενδοκρινείς Όγκοι (NETs)
Ορισμένοι νευροενδοκρινείς όγκοι, που προέρχονται από κύτταρα που παράγουν ορμόνες, μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, εκκρίνοντας ορμόνες που επηρεάζουν τη ρύθμιση της ινσουλίνης ή του σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να ανεβάσουν τους αυξητικούς παράγοντες που μοιάζουν με ινσουλίνη ή άλλες ουσίες και οι οποίοι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία.
4. Καρκίνος ήπατος ή σοβαρή ηπατική νόσος
Αν και συμβαίνει σπάνια, κάποιες σοβαρές ηπατικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία. Το συκώτι παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποθήκευση και απελευθέρωση γλυκόζης. Όταν η λειτουργία του ήπατος διακυβεύεται, μπορεί να μην απελευθερώνει επαρκείς ποσότητες γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
5. Όγκοι ή ανεπάρκεια επινεφριδίων
Επίσης σπανίως, η δυσλειτουργία των επινεφριδίων, που προκαλείται από όγκους, μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία. Τα επινεφρίδια παράγουν κορτιζόλη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ανεπαρκής παραγωγή κορτιζόλης -λόγω όγκων των επινεφριδίων- μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα.