ΥΓΕΙΑ

Ποια η κατάλληλη διατροφή - ασπίδα κατά καρκίνου του μαστού;

Υπάρχουν σήμερα εργαλεία που επιτρέπουν στις γυναίκες να μειώσουν πραγματικά το ρίσκο της εμφάνισης

No profile pic

Στις τροφές που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά της εμφάνισης ή της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού αναφέρεται μιλώντας στην εκπομπή "Υγεία Πάνω από Όλα" του ΑΝΤ1 και τη Φωτεινή Γεωργίου ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Γιάννης Χρυσού. 

Όπως σημειώνει υπάρχουν σήμερα εργαλεία που επιτρέπουν στις γυναίκες να μειώσουν πραγματικά το ρίσκο της εμφάνισης. Σχετικά με τη ζάχαρη, σημειώνει, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να συνδέει άμεσα την κατανάλωσή της με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ή γενικότερα του καρκίνου. Υπάρχουν όμως έμμεσες αναφορές από τη στιγμή που κάθε κύτταρο στον οργανισμό μας χρειάζεται μόρια γλυκόζης για να εξελιχθεί και να αναπαραχθεί, άρα και τα καρκινικά κύτταρα.

Ωστόσο γλυκόζη περιέχουν και τα φρούτα και τα δημητριακά. Επομένως η παρουσία ζάχαρης, πρέπει να προσεχθεί, δεν πρέπει όμως να δαιμονοποιείται. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Oncology και στην οποία συμμετείχαν 48.000 γυναίκες σε χρονική περίοδο 8,5 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώθηκε με τη μείωση κατά 20% της πρόσληψης λιπαρών στην ημερήσια διατροφή τους. 

Ενώ άλλη μετανάλυση μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 αναφέρει ότι η κατανάλωση 5,5 μερίδων φρούτων και λαχανικών μείωναν πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως, ειδικά στην περίπτωση που η γυναίκα βρίσκεται σε διαδικασία χημειοθεραπειών. 

Ανάμεσα στα διατροφικά προβλήματα ωστόσο που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση είναι η απώλεια όρεξης, με τα μικρά και συχνά γεύματα, οι ξηρές τροφές αλλά και το περπάτημα να βοηθούν ώστε εν μέρει αυτή να επανέλθει. 

Συμπερασματικά, οι βασικές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και το ψάρι, πολλές φυτικές ίνες, το κόκκινο κρέας (αραιά), τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και το ελαιόλαδο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση