ΥΓΕΙΑ
Ποιά είναι η ιδανική ώρα για να γυμναστείς
Έχεις ακούσει κατά καιρούς πως η γυμναστική θα πρέπει να έχει στη ζωή σου, τη θέση που έχει και το βούρτσισμα των δοντιών: καθημερινό, απαραίτητο και σχολαστικό.
SHARE:
Φυσικά με τα τρελά ωράρια στη δουλειά, υιοθετούμε και ακόμα πιο τρελούς τρόπους για να αθλούμαστε. Άλλες ξυπνούν με την αυγούλα και τρέχουν, άλλες σπάνε την άσκηση σε πολλές μικρές μεριδούλες κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ άλλες είναι τύποι νυχτερινοί και τα κάνουν όλα μετά τις 2! Τελικά, ποιά είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική και τι ρόλο μπορεί να παίξει στη μάχη με το αδυνάτισμα;
Να ξυπνήσεις χαράματα ή να προτιμήσεις το σούρουπο;
Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο ζήτημα αυτό, δίνουν διχασμένα αποτελέσματα. Από τη μια μεριά έχουμε εκείνους τους επιστήμονες που προτείνουν την πρωινή γυμναστική ειδικά για τις γυναίκες εκείνες που κάνουν αρκετά στρεσογόνες δουλειές.. Παρόλο που η πνευματική κόπωση μετά από ένα δύσκολο οκτάωρο δεν επηρεάζει τους μυς, εντούτοις οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την άσκηση σαν μια εξίσου απαιτητική δραστηριότητα η οποία θα πρέπει να γίνεται το πρωί που το μυαλό μας είναι άδειο και η διάθεσή μας φρέσκια και ανεβασμένη.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η απογευματινή άσκηση μπορεί να φέρει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Γκούνμα (Gunma University School of Medicine) η απογευματινή γυμναστική βελτιώνει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνο κατά πολύ. Έτσι, κατά τη διάρκεια της μέρας έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη όρεξη για περεταίρω άθληση.
Η τρίτη επικρατούσα άποψη, επικεντρώνεται στο εξής σημείο: δεν έχει σημασία τι λένε οι έρευνες για τη γυμναστική προ ή μετά μεσημβρίας αλλά το τι θέλει ο δικός σου μοναδικός οργανισμός σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και ποιά ακριβώς στιγμή εξυπηρετεί τον οργανισμό σου:
Α. Θέσε στόχο και ρύθμισε το ξυπνητήρι:
Ξεκίνα με το πιο βασικό. Δεν είναι όλα τα προγράμματα γυμναστικής κατάλληλα για τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές που έκλεισες και σήμερα το πρωί το ξυπνητήρι. Όπως προτείνουν και οι ειδικοί στην γυμναστική, η ώρα που ασκείσαι έχει να κάνει με το στόχο που θέλεις να πετύχεις. Αν θέλεις να χάσεις περισσότερο λίπος, καλό είναι να εξασκείσαι το πρωί που το στομάχι σου δεν είναι γεμάτο. Έπειτα, οι καρδιαγγειακές ασκήσεις μπορούν να γίνονται το πρωί για να ξεκινάς την ημέρα γεμάτη ενέργεια. Το απόγευμα, μπορείς να ασχολείσαι με διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αν πάλι θέλεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου, ένα απαιτητικό πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής στις 11 το βράδυ, σίγουρα δεν θα σου επιτρέψει να κοιμηθεί σωστά, αφού η υπερένταση θα σε τσακίσει.
Β. Βρες την ιδανική ώρα για εσένα:
Αρχικά, φρόντισε να πειραματιστείς με διαφορετικές ώρες γυμναστικής μέσα στην ημέρα. Κάποια απ' όλες θα νιώσεις πως λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Αφού βρεις την ώρα που σε βολεύει (βάσει και της δουλειάς, της ώρας που γευματίζεις και εκείνης που αισθάνεσαι ότι έχεις περισσότερη όρεξη) θα δεις πως η διάθεσή σου ανεβαίνει ενώ ταυτόχρονα τ' αποτελέσματα που βλέπεις στο σώμα σου γίνονται εμφανή.
Γ. Δοκίμασε διαφορετικές μεθόδους άσκησης:
Ανεξάρτητα με την ώρα της ημέρας που προτιμάς να αθληθείς, διατήρησε μια ποικιλία και στις μεθόδους γυμναστικής που προτιμάς να εξασκείσαι. Η ποικιλία θα σου δώσει κίνητρο να συνεχίσεις με μεγαλύτερη όρεξη. 10 λεπτά χορού, μισή ώρα ποδηλασίας κατά μήκος της παραλίας με τις κολλητές, 45 αεροβικής με στεπ με τις οδηγίες του κούκλου γυμναστή, ακόμα και ένα 20λεπτο ξέφρενου σεξ, θα σε κάνουν να συνεχίζεις να γυμνάζεσαι ακόμα και τις μέρες που η διάθεσή σου είναι πεσμένη.
Δ. Γίνε ευέλικτη:
Η ευελιξία δεν κάνει καλό μόνο στο κορμί σου αλλά και στην διάσταση που δίνεις στην άσκηση ως κομμάτι της ζωής σου. Αν συνηθίζεις ν' αθλείσαι μόνο το απόγευμα και καμία άλλη στιγμή μέσα στη μέρα, είναι σίγουρο ότι θα χάσεις πολύτιμες ώρες άσκησης επειδή θα προτιμήσεις να πας για καφέ, για μπάνιο ή για ποτάκι με τις κολλητές. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να καθιερώσεις ένα μέσο χρόνο άσκησης που δεν θα χάσεις, ακόμα κι αν χρειαστεί να τροποποιήσεις την ώρα της γυμναστικής! Ακόμα κι αν σου μένει χρόνος μόνο για να τεντωθείς, κάντο! Το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα.
Πρωινή γυμναστική:
Θετικά:
*Το πρωί αθλούνται οι περισσότεροι άνθρωποι οπότε εύκολα θα βρεις παρέα.
*Οι υπόλοιποι κοιμούνται και έτσι θα έχεις λιγότερες ενοχλήσεις και διαλείμματα.
*Ο μεταβολισμός τρέχει γρηγορότερα και καις θερμίδες από πολύ νωρίς το πρωί.
*Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η θερμοκρασία είναι πεσμένη τα πρωινά και έτσι απολαμβάνεις το τρέξιμο.
Αρνητικά:
*Οι μύες είναι κρύοι και χρειάζεσαι περισσότερο ζέσταμα για ν' αποφύγεις τους τραυματισμούς.
* Η θερμοκρασία του σώματος και οι ορμόνες είναι υψηλότερες το απόγευμα σε αντίθεση με το πρωί που καις λιγότερες θερμίδες σε σχέσει με όσες θα μπορούσες να κάψεις το απόγευμα κάνοντας ακριβώς τις ίδιες ασκήσεις.
Μεσημεριανή γυμναστική:
Θετικά:
*Μπορείς να συνδιάζεις το μεσημεριανό γεύμα με το περπάτημα.
*Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και το μυαλό σου είναι πιο κοφτερό το απόγευμα που συνήθιζες να νυστάζεις.
Αρνητικά:
*Μπορεί να μην έχεις το χρόνο για να ολοκληρώσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής ενώ και οι παρενοχλήσεις με τηλεφωνήματα και άλλες διαταράξεις μπορούν να κάνουν να μην δώσεις την προσοχή που χρειάζεται στην άσκηση.
*Έρευνες έδειξαν πως η λειτουργία των πνευμόνων γίνεται χειρότερη το μεσημέρι, άρα και η αντοχή σου στην έντονη γυμναστική.
Απογευματινή γυμναστική:
Θετικά:
* Οι μύες είναι ζεστοί, η θερμοκρασία και οι ορμόνες στα καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα, οι πνεύμονες λειτουργούν ιδανικά και το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες γρηγορότερα και ευκολότερα.
*Διώχνεις το στρες της ημέρας που πέρασε στη δουλειά.
Αρνητικά:
* Υπάρχουν μεγαλύτεροι περισπασμοί και μεγαλύτερες πιθανότητες ν' ακυρώσεις την ώρα της γυμναστικής.
*Όσο πιο αργά ασκηθείς, τόσο αργότερα θα πέσεις για ύπνο. Το σώμα χρειάζεται δύομε τρεις ώρες για να ηρεμήσει μετά από ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης.