ΥΓΕΙΑ
Π.Ι.Σ: Συνεδρίαση για τους εμβολιασμούς, τα πλαστά πιστοποιητικά και τη δημόσια υγεία
Τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας και του λοιπού πληθυσμού απέναντι στην ιλαρά, καθώς και την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία εξαιρεί παιδιά από τους εθνικούς εμβολιασμούς, συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.εμ
SHARE:
Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ., κατά τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου 2017,όπου συζητήθηκαν θέματα Δημόσιας Υγείας, Περίθαλψης και Ιατρικής Λειτουργίας τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα και χρήζουν άμεσων λύσεων.
Ειδικότερα:
Όσον αφορά την επιδημική έξαρση της ιλαράς, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. συστήνει τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, καθώς και του λοιπού πληθυσμού μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Από την Πολιτεία ζητεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Ο Π.Ι.Σ. πληροφορήθηκε ότι ορισμένοι ιατροί εκδίδουν παραπλανητικά ή πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να παράσχουν κάλυψη σε γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Ο ΠΙΣ θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία η οποία δοκιμάζεται αυτό τον καιρό από την επιδημική έξαρση της ιλαράς και το αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Ο ΠΙΣ επισημαίνει πως παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις, η ιατρική κοινότητα τηρεί πιστά τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Επίσης, θεωρεί επιβεβλημένη την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία συστήνει εξαίρεση παιδιού από τους εθνικούς εμβολιασμούς και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιλαμβάνονται άμεσα κάθε καταγγελίας περί παραπλανητικού ή πλαστού πιστοποιητικού. Εφόσον η καταγγελία είναι βάσιμη, να παραπέμπουν άμεσα τους υπαίτιους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον Π.Ι.Σ..
Για τη συνταγογράφηση
Όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο Π.Ι.Σ. έχει ζητήσει με έγγραφο από τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει ή να διορθώσει εγκυκλίους οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών. Ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. του 2012 περί αναγραφής - πέραν της δραστικής ουσίας - στο πεδίο «σχόλιο» του ονόματος του φαρμάκου το οποίο εμπιστεύονται οι ιατροί για την περίθαλψη των πολιτών. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πεδίο «σχόλιο» είναι ελεύθερο για τις υποδείξεις κάθε ιατρού και οποιοδήποτε φάρμακο αναγράφεται εκεί, δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό της εμπορικής ονομασίας.
Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν προβλήματα περίθαλψης και ιατρικής λειτουργίας.
Όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, απαιτείται σημαντική ενίσχυσή της, για την αποφυγή οδυνηρών συνεπειών και επιπτώσεων που δεν θα αναταχθούν εύκολα.
Η συμβολή όλων των ενεργών κοινωνικών δυνάμεων και προπάντων της Πολιτείας, για την εξασφάλιση ποιοτικής και ασφαλούς περίθαλψης και την αποτροπή μεγαλύτερης διαρροής ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό, είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα έχουμε ως χώρα παρόν και μέλλον, περίθαλψη και ιατρική λειτουργία ανάλογη της σύγχρονης Ευρώπης.