ΥΓΕΙΑ
Πάσχα: Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κρέατα, αυγά και σοκολάτες
Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος του Πάσχα, δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον ορθό χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων.
Πρόκειται για οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την αγορά και τον χειρισμό κρεάτων, τυριών, αυγών αλλά και σοκολάτας με την μορφή των γνωστών σε όλους μας σοκολατένιων αυγών.
Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα και κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε πρώτα (με τις αισθήσεις μας) ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν “διατηρώντας” την ψύξη.
Να θυμόμαστε ότι όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα που θέλουμε, προμηθευόμαστε πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά), ενώ στο τέλος αγοράζουμε τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. κρέας, πουλερικά, ψάρια) και πάντα φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Το οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.
Σήμανση και χειρισμός προϊόντων
Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, πρέπει να προσέχουμε σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου ισχύει ότι:
Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος “λαμπρού κυανού” (χρωστική Ε 133), δηλ. “τιρκουάζ” και ωοειδούς σχήματος, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου που έχουν σφαγεί και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
Περισσότερα στο onmed.gr