Ουσία σε τροφές και στο σπέρμα παρατείνει τη ζωή

Νέα έρευνα, από την Αυστρία, δείχνει ότι μία ουσία που βρίσκεται στο σπέρμα αλλά και στο τυρί και στα μανιτάρια, μπορεί να παρατείνει τη ζωή, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς.

Το «μυστικό» βρίσκεται στη σπερμιδίνη, την ουσία που επιτρέπει στα κύτταρα της καρδιάς να αυτοκαταστρέφουν τα τμήματά τους, τα οποία δεν χρειάζονται άλλο, με έναν βιολογικό μηχανισμό που ονομάζεται αυτοφαγία.

Χορηγώντας σε μια ομάδα ποντικιών νερό εμπλουτισμένο με σπερμιδίνη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκράτζ, διαπίστωσαν πως ζούσαν περισσότερο απ’ όσο τα συνομήλικά τους που δεν είχαν λάβει την ουσία. Επιπλέον, εμφάνισαν καλύτερη καρδιολογική λειτουργία έως τα βαθιά τους γηρατειά, ενώ οι διαφορές αυτές ίσχυαν ακόμα και όταν η χορήγηση της ουσίας άρχιζε στην μέση ηλικία.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη ουσία παρατείνει τη ζωή σε έναν πολύπλοκο οργανισμό όπως τα ποντίκια, ωστόσο, προγενέστερες μελέτες έχουν διαπιστώσει το όφελος σε απλούστερους οργανισμούς, όπως  τα «μυγάκια» των φρούτων και οι ζυμομύκητες.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχει το ίδιο όφελος  στους ανθρώπους, εκτιμούν, όμως, ότι πρόκειται για ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ