ΥΓΕΙΑ
Οι τροφές που επιδεινώνουν την ουρική αρθρίτιδα
Η πουρίνη στα τρόφιμα διασπάται σε ουρικό οξύ στο σώμα μας, επομένως η μείωση της διατροφικής πουρίνης βοηθά στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
Μια δίαιτα με τροφές που είναι χαμηλές σε πουρίνες συστήνεται συχνά σε άτομα με υπερουριχαιμία – υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα – η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά.
Η πουρίνη στα τρόφιμα διασπάται σε ουρικό οξύ στο σώμα μας, επομένως η μείωση της διατροφικής πουρίνης βοηθά στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το επιπλέον ουρικό οξύ σχηματίζει αιχμηρούς κρυστάλλους που εγκαθίστανται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο.
Αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της ποσότητας του ουρικού οξέος στο σώμα σας με τη διατήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες. Η μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού νέων κρυστάλλων, μειώνοντας τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.
Οι τροφές που επιδεινώνουν την ουρική αρθρίτιδα
Το Ίδρυμα για την Αρθρίτιδα των ΗΠΑ, αναφέρει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε για την ουρική αρθρίτιδα:
Αποφύγετε
- Μπύρα και αποσταγμένο ποτό (το κρασί με μέτρο είναι εντάξει).
- Κρέατα οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά.
- Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά, καραμέλες και επιδόρπια.
- Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που βρίσκεται σε ποτά διαίτης, είδη αρτοποιίας, δημητριακά πρωινού, fast food και πολλά άλλα. Φροντίστε να ελέγξετε τις ετικέτες.
- Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί και χοιρινό).
- Κορεσμένα λίπη σε κόκκινο κρέας, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, παγωτό και λάδι καρύδας.
Με όριο σε μέτριες ποσότητες
- Θαλασσινά. Τα οστρακοειδή, οι γαύροι και ο τόνος ήταν εκτός ορίων για άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Τώρα τα οφέλη για την υγεία από μέτριες ποσότητες ψαριών πιστεύεται ότι υπερτερούν της πιθανής βλάβης.
- 100% χυμός φρούτων. Ο φυσικός χυμός φρούτων μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ αλλά έχει άλλα οφέλη για την υγεία. Εξαίρεση αποτελεί ο χυμός κερασιού, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
- Φρέσκα φρούτα. Η φρουκτόζη γενικά αυξάνει το ουρικό οξύ. Το αν η φρουκτόζη σε ολόκληρο τον καρπό κάνει το ίδιο δεν είναι ξεκάθαρο.
- Καφές με καφεΐνη. Μέτριες ποσότητες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
Επιτρέπεται
- Άπαχο κοτόπουλο και λίγο ψάρι, ιδιαίτερα σολομός.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, ιδιαίτερα το γιαούρτι. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή εάν τα γαλακτοκομικά σας προκαλούν φούσκωμα, δοκιμάστε γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη. Ή εξερευνήστε γάλατα ξηρών καρπών και άλλες εναλλακτικές λύσεις μη γαλακτοκομικών.
- Όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και είναι ασφαλή να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
- Υγιή λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων ελαιόλαδου, αβοκάντο και ιχθυελαίου (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).
- Ολικής αλέσεως δημητριακά.
- Ξηροί καρποί.
- Όσπρια, όπως φασόλια και φακές.
- Βιταμίνη C (περίπου 500 mg την ημέρα εκτός εάν παρεμβαίνει με άλλα φάρμακα που παίρνετε).
- Κεράσια.
Φωτογραφία από -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ από το Pixabay